Paparega: Premiér Sobotka slíbil rychlé schválení dvou projektů u jezera Most

20.01.2016 7:31

Dlouhodobým cílem města je maximální využití jezera Most a jeho okolí nejen pro rozvoj turistického ruchu, ale i kvůli zajištění vhodných lokalit určených k bydlení.

Paparega: Premiér Sobotka slíbil rychlé schválení dvou projektů u jezera Most
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Tento cíl se po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou uskutečněném v lednu opět přiblížil. Předseda vlády totiž slíbil rychlé schválení hned dvou žádostí města o přidělení finančních prostředků v řádu několika set milionů korun ze státního rozpočtu na další rozvoj této lokality. Oba tyto projekty navazují na výstavbu páteřní komunikace kolem jezera, která by měla být s největší pravděpodobností zahájena v roce 2016.

Aby bylo vůbec možné uvažovat o dalším rozvoji lokality, je třeba nejprve zajistit výstavbu silničních komunikací, komunikací pro pěší a páteřních inženýrských sítí. Jelikož byly náklady na jejich vybudování odhadnuty na 343 000 000 Kč, rozhodli jsme se požádat o investici ze státního rozpočtu. Tento návrh byl již schválen mezirezortní komisí, premiér Sobotka proto přislíbil jeho předložení k jednání vlády v nejbližší možné době s tím, že následně by byla Ministerstvem financí vyhlášena příslušná veřejná zakázka. V prostoru mezi jezerem Most a starým Mostem by tak měly během roku 2017 vzniknout podmínky pro další rozvoj lokality.

Velmi významné pro rozvoj lokality i turistického ruchu je vybudování oddychové pobřežní zóny pro krátkodobou rekreaci včetně pláží, stanovišť záchranné služby, kotviště lodí a plovoucích mol. Návrh by podle předpokladů měl být v polovině letošního roku projednán mezirezortní komisí. Vyhlášení veřejné zakázky na realizaci pak Ministerstvo financí plánuje na rok 2017, přičemž samotná stavba by měla být dokončena do poloviny roku 2018. I v této věci premiér přislíbil co nejrychlejší vyřízení celé záležitosti.Naším prvořadým záměrem je přivedení života do dané lokality a její maximální zpřístupnění občanům města a okolních obcí. Tomu by měly investice ze státní pokladny ve výši přesahující 700 mil. Kč výrazně napomoci.

Na přípravě projektů v lokalitě jezera Most úzce spolupracujeme se státním podnikem Palivový kombinát Ústí, který spravuje pozemky v dané lokalitě, jež jsou ve vlastnictví státu. Většinu připravovaných projektů plánujeme dokončit tak, aby bylo možné jezero Most otevřít pro veřejnost v létě roku 2018.

Jan Paparega,
primátor města Mostu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…