Paroubek: Akční plán boje proti hazardu?

16.11.2015 8:33

Vládní změna zákona nemá jiný význam než ten fiskální. Samotné uplatnění vyšší sazby nemá žádný regulační účinek směrem k omezení patologického hráčství.

Paroubek: Akční plán boje proti hazardu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V boji proti hazardu jde vláda vlastně dvěma směry. Jednak chce zavést v rámci vládní novely příslušného zákona vyšší sazby zdanění loterií kurzového sázení a automatů, a to již od příštího roku. Z nyní jednotných dvaceti procent daňové sazby chce novela dosáhnout navýšení na třiadvacet, respektive osmadvacet procent, podle druhu hry a její společenské škodlivosti. Provozovatelé podle této novely mají platit více na denních poplatcích za hrací automaty, a to osmdesát korun oproti nynějším pětapadesáti.

Ve sněmovně také ale leží kompletní nový návrh zákona o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017. Návrh přichází se zavedením tří sazeb zdanění hazardních her ve výši pětadvacet, třicet a pětatřicet procent. Nový zákon má také umožnit zahraničním online sázkovým kancelářím zažádat o českou národní licenci, což by vedlo k tomu, že bude možné vyžadovat od těchto kanceláří placení daní přímo v České republice.

Babiš poněkud zvláštním způsobem, dopisem, vyzval předsedy koaličních stran k podpoře návrhu tohoto zákona ve znění, které přijala vláda. Je to opravu neobvyklý postup, kdy zřejmě nestačí věci řešit ústním příslibem a rukou dáním šéfů stran, ale jeden z koaličních předsedů ještě musí celou věc ventilovat prostřednictvím tisku a de facto i veřejným dopisem svým koaličním partnerům. Těžko si takovou praxi můžeme představit například v Německu, Francii či jiné vyspělé demokracii.

Základní cestou k omezení patologického hráčství je legislativa

Vládní představa o tom, že změna zákona vedoucí k vyšším platbám provozovatelů do státního rozpočtu má jiný význam nežli jen a pouze fiskální rozměr, je možná naivní, možná pokrytecká, ale zcela určitě je chybná. Samotné uplatnění vyšší sazby žádný regulační účinek směrem k omezení patologického hráčství nemá. Vláda naštěstí přišla vedle toho s akčním plánem boje proti hazardu. Akční plán ovšem spíše nežli konkrétní opatření obsahuje spíše obecné záměry.

Ze zkušeností zejména z USA vyplývá, že tou základní cestou k omezení patologického hráčství je legislativa. V těch amerických státech, kde je, pokud jde o hazardní hraní, výherní automaty a kasina, liberálnější zákonodárství, je počet obyvatel zasažených gamblerstvím o desítky procent vyšší nežli ve státech s restriktivní politikou ve vztahu k hernímu průmyslu.

Ve sněmovně leží kompletní nový návrh zákona o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017. Přichází se zavedením tří sazeb zdanění hazardních her ve výši pětadvacet, třicet a pětatřicet procent.

V českých zemích je problémem hráčství podle odhadů zasaženo jedno až tři procenta společnosti. Odhaduje se, že osob podléhajícím vysokému riziku problémového hráčství je u nás cca 150 tisíc, přičemž patologických hráčů je až sto tisíc. Jestliže v průběhu devadesátých let bylo gamblerství „výsadou“ spíše lidí z vyšších středních vrstev, postupně došlo k jeho přenosu do příjmově nižších vrstev a také k mládeži.

Hazardní hraní patologických hráčů silně poškozuje jejich sociální status

Součástí českého gamblerství je i jedno specifikum. Je spojeno s takzvanou „hospodskou kulturou“, s popíjením alkoholu, v první řadě piva. Hráčství v pivnicích a restauracích bez omezení podávání alkoholu odbourává u hráčů zábrany a ničí i dobrá předsevzetí směřující k tomu nehrát.

Hazardní hraní patologických hráčů silně poškozuje jejich sociální status. Dochází k vytváření dluhů, ke ztrátě zaměstnání, k finančním problémům obecně, k náchylnosti k trestné činnosti, k psychickým a přidruženým zdravotním problémům. Smrtící je zejména kombinace patologického hráčství a užívání drog. Přímé škody z gamblerství se v roce 2012 podle zprávy o hazardním hraní v ČR odhadovaly na cca čtrnáct až šestnáct miliard korun.

Zdá se tedy, že předsevzetí vlády směrem k omezení hráčství jsou sice na první pohled líbivá, k praktickému omezení hráčství však nepovedou. S patologickým hráčstvím je to podobné jako s drogami či alkoholem. Pokud se s hráčstvím určitá skupina identifikuje, je vlastně již nemožné jej ve společnosti eliminovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.