Paroubek: Bude mít Hamáček klid na práci?

14.08.2018 13:09

V sobotním Právu byl zveřejněn rozhovor s předsedou sociální demokracie a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Je dobře, že Jan Hamáček hovoří úplně otevřeně o tom, že v podzimních komunálních a doplňovacích senátních volbách nepůjde sociální demokracii o vítězství, ale v souvislosti s „bolestnými ztrátami“, půjde o „minimalizaci škod“.

Paroubek: Bude mít Hamáček klid na práci?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda strany těžko může říci na přímou otázku, že za volební výsledek z podzimních voleb neponesou odpovědnost předseda strany Hamáček či první místopředseda Zimola. Jenže s tou odpovědností je to trochu složitější. Oba dva nejvyšší funkcionáři ČSSD byli zvoleni do svých funkcí před pár měsíci na sjezdu ČSSD a poté, co strana tragickým způsobem neuspěla ve sněmovních volbách. Současné vedení má k dispozici patnáctičlenný poslanecký klub a v krajích a ve významné části okresů dále působí stranické struktury spojené myšlenkově i fakticky se Sobotkovým vedením, které se jen velmi obtížně adaptují na totálně změněnou politickou pozici ČSSD.

Hamáček se Zimolou přesvědčili většinu strany, která se k tomu vyjádřila ve vnitrostranickém referendu, že je vhodné a užitečné pro ČSSD jít do vlády. A to se také stalo. Ministři za ČSSD tak budou mít šanci ovlivňovat celostátní politiku, být vidět. Zvýší se tak šance pro postupnou resuscitaci volební podpory ČSSD. To, že strana je stále v krizové situaci, ze které jí nové vedení postupně vymaňuje, musí být každému zřejmé. Já nemusím být politicky korektní jako Jan Hamáček, ale mluvit v souvislosti s očekávatelným velmi nepříznivým volebním výsledkem o politické odpovědnosti obou nejvyšších funkcionářů ČSSD, je přímo úsměvné. Ta adresa pro stanovení politické odpovědnosti za podzimní volební výsledek je přece někde jinde. Je u pánů Sobotky a Chovance, kteří stranu svým neumětelstvím do současného stavu dostali.

Vedení strany v nastalé situaci potřebuje k řešení pozice ČSSD ve společnosti, respektive její obnovy, více času než půl roku. A jak jsem už několikrát v nedávné minulosti napsal, bude to do značné míry záviset na politických úspěších ministrů za ČSSD.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.