Paroubek: Bude mít policie kuráž na Bakalu?

18.07.2016 20:29

Už po několikáté probleskla v mediích informace o tom, že protikorupční policie šetří situaci v OKD. Respektive prošetřuje možné tunelování v této firmě v době, kdy byl jejím spolumajitelem známý sponzor sil pravdy a lásky Z. Bakala.

Paroubek: Bude mít policie kuráž na Bakalu?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Z. Bakala se, jak známo, chlubil zhruba rok po vzniku koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) v roce 2011, že to byl on, kdo zabránil vzniku levicové vlády a pomohl vytvořit Nečasovu vládu.

Faktem zůstává, že díky společnému působení této vlády Nečasů, Kalousků, Schwarzenbergů, ale i Bártů a Johnů, se česká pravice dostala až na samé morální i politické dno a na hranici své vlastní likvidace. ODS je dnes významně oslabena, TOP 09 povede na podzim v krajských a senátních volbách svůj zápas o další existenci a je velmi pravděpodobné, že se nemusí dostat do žádného z krajských zastupitelstev. A je naopak velmi nepravděpodobné, že by mohla získat nějaké senátní křeslo. A Věci veřejné, další strana Bakalovy vládní koalice, po neslýchaného seriálu skandálů již ani neexistuje.

Policie se po vážném upozornění prezidenta Zemana před krátkým časem začala zabývat děním kolem OKD a možnou tuneláží této firmy, respektive vyváděním peněz z této firmy ve prospěch jejích největších akcionářů.

Je zvláštní, že se vyšetřování OKD neujal útvar ÚOOZ pod vedením svého bývalého velitele Šlachty. To samo o sobě o něčem svědčí. Tak jako Šlachta dostával politické zakázky v některých případech zasahovat, mohl v tomto případě dostat jiný typ zakázky: nezasahovat proti Bakalovi.

OKD je oběma nohama v bankrotu

Je třeba ocenit odvahu protikorupční policie a doufat, že se Bakala nebude vyhýbat spravedlnosti v jednom ze svých sídel na Šumavě či na břehu Ženevského jezera.

Připomeňme, že Bakala za jedenáct let své neomezené vlády v OKD získal se svým společníkem z této společnosti 100 – 120 miliard korun. Z toho zhruba dvě pětiny tvořily zisk společnosti a zbytek byl „za prodané akcie a obligace firmy“. Tyhle peníze dále investoval - jak se zahraničním médiím přiznal vesměs mimo naší republiku (prý kvůli vysoké míře korupce u nás ) - a z toho mu šly další peníze...

Nejen Bakalovy výdělky jsou hodné obdivu, ale po Bakalovi zůstaly také "pěkné" závazky. Společnost OKD má nyní 17 miliard závazků vůči soukromým dlužníkům, svým dodavatelům, a téměř 1,9 miliard korun vůči státu, tak jak minulý týden uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. To je opravdu pěkné číslo, a to zdaleka ještě nejsme na konci.

OKD je oběma nohama v bankrotu. Zatím OKD-NWR zaměstnává deset tisíc zaměstnanců a další desetitisíce lidí na Ostravsku pracují v dodavatelských a subdodavatelských firmách OKD – NWR. Opravdu krásné věci zbyly v OKD po vzorovém podnikateli Bakalovi…

Protikorupční policii nezbývá než poděkovat za její odvahu, kterou zatím projevila, a doufat, že ji tato odvaha neopustí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.