Paroubek: Čínská ekonomika může USA předstihnout za 11 let

29.12.2014 18:44

Podle čínského Státního centra čínská ekonomika v příštím roce zpomalí svůj růst ze 7,3 % na 7 %.

Paroubek: Čínská ekonomika může USA předstihnout za 11 let
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Navzdory zpomalování čínské ekonomiky je však sedmiprocentní růst úctyhodný a podle propočtů britského hospodářského institutu CEBR by už za jedenáct let mohla čínská ekonomika předběhnout hospodářství USA, a stát se tak největší ekonomikou světa.

Nedávno Čína spolu s dalšími státy BRICS založila rozvojovou banku, která se stane silnou konkurencí Světové banky, tedy instituce Západu. Rozvojová banka BRICS má zájem financovat projekty rozvíjející ekonomiku v rozvojových zemích, a to především na africkém kontinentu. Tím ovšem investorské zájmy Číny zdaleka nekončí.

Číňané dnes investují po celém světě a když jsem byl v letech 2005–2006 českým premiérem, měli zájem investovat ve velkých objemech i v České republice. Dvě pravicové vlády ovšem dokázaly slibný rozjezd vztahů s ČLR za sedm let svého působení zcela rozbít, a tak nás investice z Číny v posledních letech míjely (pravicové vlády bohužel nedokázaly zajistit příliv investic ani z jiných zemí).

V letech 2005–2006 vnímala Čína Českou republiku jako jakousi „mateřskou letadlovou loď“, základnu pro pronikání čínských investorů do zemí EU. K tomu však díky ideologické předpojatosti české pravice nedošlo. Současná vláda se společně s prezidentem Zemanem snaží o restart vztahů s Čínou, což osobně velmi vítám. Je to jen návrat k racionální hospodářské politice levostředových vlád, která skončila v roce 2006.

V Bělehradě na setkání šestnácti premiérů střední a východní Evropy a premiéra Číny prohlásil předseda vlády B. Sobotka, že by si přál, aby se Česká republika stala vstupní branou čínských podnikatelů, ale žádný projekt, který by u nás mohla Čína financovat, zatím neexistuje, a tak B. Sobotka přijel do Bělehradu s prázdnýma rukama.

Je jistě dobře, že B. Sobotka je ohledně rozvoje hospodářských vztahů s Čínou optimistický, ale jeho přání ohledně rozvoje těchto vztahů bohužel zatím není podepřeno ničím konkrétním. Předchozí pravicové vlády se s přípravou jakýchkoli projektů příliš nezatěžovaly a současná vláda tak nemá na co navázat. Nyní je však třeba na přípravách investičních projektů co nejrychleji začít.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…