Paroubek: Co postaví nová vláda z trosek českého stavebnictví?

10.02.2014 5:29

Důležitým signálem růstu v národní ekonomice vždy bylo výrazné oživení stavebnictví. To má totiž vysoký multiplikační efekt a každá normální vláda by se měla o tento růst snažit. Dnes publikovaná čísla ovšem hovoří o tom, že se doposud nepodařilo pokles stavebnictví zastavit. Meziroční pokles ve stavební výrobě činí mínus 8,3 procenta.

Paroubek: Co postaví nová vláda z trosek českého stavebnictví?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Když jsem v letech 2005 – 2006 stál v čele vlády, hospodářský růst země se pohyboval kolem 7 %. Stavebnictví v té době rostlo pozoruhodnými tempy. Byl to doslova zlatý věk českého stavebnictví. Bylo to díky přílivu zahraničních investorů, vysokému investičnímu objemu státu a obcí a v neposlední řadě se o to zasloužili také občané, kteří se vrhli do výstavby vlastního bydlení.

Následné vlády pod vedením Mirka Topolánka a Petra Nečase však svou nerozumnou politikou zahraniční investice srazily ke dnu. Stejně tak veřejné investice a podporu bytové výstavby. V současné době není novou výstavbou dokonce zajištěna ani prostá reprodukce bytového fondu.

Stavební výroba od roku 2008 klesla o 25,1 %. Stejně zoufalá jsou i čísla týkající se počtu pracovníků stavebních firem. Zatímco v roce 2008 jich bylo bezmála 110 tisíc, o čtyři roky později, v roce 2012, jich byl už jen něco málo před 90 tisíc. Každý šestý pracovník z těchto firem tedy skončil na dlažbě. Je tomu tak i proto, že stavebnictví chybí rezortní zastřešení. Vytvoření pozice náměstka pro stavebnictví při ministerstvu průmyslu a obchodu, dopravy, zemědělství či místního rozvoje by rozhodně nebylo od věci.

Situace v českém stavebnictví je velmi zoufalá. Může se však změnit na tragickou, a to v případě, že nová vláda nebude velmi rychle a velmi účinně jednat. Vyzývám proto odpovědné ministry průmyslu, financí a pro místní rozvoj, aby urychleně představili svou vizi obnovy českého stavebnictví.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.