Paroubek: Další chyba v čerpání evropských dotací

21.06.2014 6:40

Česká republika je podle průzkumů v čerpání evropských peněz nejhorší ze všech států Evropské unie. Další chyba v čerpání, resp. další nečerpání z evropských peněz se nyní velmi jasně rýsuje v oblasti zateplování bytových domů.

Paroubek: Další chyba v čerpání evropských dotací
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Aby mohli majitelé bytových domů na zateplování čerpat peníze z evropských fondů už od ledna příštího roku, musí Česká republika včas přijmout související evropskou legislativu. Již tento červen má být v českém právním řádu zakotvena směrnice o energetické účinnosti. Ale není.  Nečasova vláda jednání o této směrnici odložila, Sobotkova vláda jej naplánovala právě na tento měsíc. Je tedy téměř jasné, že směrnice nebude do našeho právního řádu zapracována včas, a tak od prvního ledna 2015 nebude možné z balíku 60 milionů korun peníze čerpat.

Reálně tedy bude nejspíše možné čerpat peníze až od ledna 2016, což je také poslední termín pro splnění všech podmínek k čerpání těchto peněz.

Zacházení České republiky s evropskými dotacemi je tristní. Jako český premiér jsem v roce 2005 vyjednal pro ČR nejvyšší evropské dotace na jednoho občana ze všech států EU, bylo to souhrnně 800 miliard korun.  Z těchto peněz ČR zásluhou Topolánkovy a Nečasovy vlády nedokáže vyčerpat až 150 miliard korun. Místo euroskepticismu totiž bylo a je třeba se zaměřit na pozitiva, která nám EU přináší, využívat je, ne vyhazovat evropské peníze z oken.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

19:05 Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě