Paroubek: J. Pospíšil v čele TOP 09

27.11.2017 15:27

TOP 09 zůstala v komparzu opozičních stran i po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Pokud sečteme hlasy odevzdáné ve volbách v říjnu pro TOP 09 a Starosty a sečteme jejich mandáty v Poslanecké sněmovně, jejich síla se od minulých voleb nijak výrazně nezměnila.

Paroubek: J. Pospíšil v čele TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

To je potřeba vědět i s ohledem na odchod M. Kalouska z předsednické funkce TOP 09 a na významné mlčení K. Schwarzenberga v souvislosti se zvolením nového předsedy TOP 09.

J. Pospíšil je nesporně velmi schopným politikem. Problémem je, že jeho značná osobní a také politická pružnost jsou poněkud nebezpečné pro jeho nejbližší spolupracovníky. Lidé z Nečasova vedení ODS a kolegové ministři z Nečasovy vlády by jistě mohli vyprávět. J. Pospíšil je politický solitér s ne právě dokonalými vlastnostmi týmového hráče. Za to je však schopen zajistit své stranické formaci slušný volební výsledek. A to kdekoli byl postaven do čela kandidátky. Ať to byl Evropský parlament nebo, před tím ještě v ODS, Sněmovna v roce 2010, či krajské volby v roce 2012.

Pospíšil je prostě velmi schopný volební lídr. Jaký bude stranický lídr, to všichni uvidíme. Řídit stranu z Bruselu, z bruselské kanceláře poslance europarlamentu, kterým Pospíšil je, bude ale složité. V dnešní době, kdy je vše, i schůze v úzkém kruhu, možné řešit on-line přes kamerové systémy, to ale není nepřekonatelný problém. Ale osobní kontakt je osobní kontakt.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Dost bude záviset také na první místopředsedkyni M. Adamové, která nejen že splňuje parametry lídra z hlediska zjevu, ale také pokud jde o její vystupování. Odhlédnu-li ovšem od jejích poněkud výstředních pravicových názorů, myslím, že to je žena na svém místě.

Co však zvláště stojí za zmínku, je rezervovaný postoj dua Kalousek – Schwarzenberg vůči Pospíšilovi. Bez spolupráce s otci zakladateli TOP 09 toho však Pospíšil mnoho dokázat nemůže. Pokud si tito tři lidé, tedy Pospíšil, Schwarzenberg a Kalousek, nejsou schopni sednout k jednomu stolu a probrat vzájemnou spolupráci, těžko lze očekávat, že by došlo v pozici TOP 09 na české politické scéně k nějaké změně. A pokud k nějaké změně dojde, může to být i změna k horšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…