Paroubek: Jako za časů L. Beriji

16.04.2014 12:36

Jen tak jako vánek lehce proběhla mediálním prostorem zpráva, že odvolací soud rozhodl o výši odškodnění za nezákonnou vazbu v roce 2006 nynější ministryně Věry Jourové ve výši 2,7 mil. Kč, včetně úroků. Je třeba dodat, že rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Paroubek: Jako za časů L. Beriji
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Média vcelku pochopitelně zdůraznila osobní újmu Věry Jourové a utrpení její rodiny v důsledku vykonstruovaného obvinění v roce 2006. Je potřeba říci, že po obvinění následovalo teatrální zatčení V. Jourové na letišti v Ruzyni. Toto zatčení jakoby vypadlo z nějakého špatného románu o Cosa Nostře. Po spektakulárním zatčení Jourové došlo k její děsivé dehonestaci v médiích. Připomenu, že se tak stalo pár dní před komunálními a senátními volbami v říjnu 2006.

Po zatčení následoval únik z policejního protokolu z výslechu V. Jourové do médií. Dnešníma očima viděno, normálka. Tehdy to ovšem bylo něco nového. Při výslechu V. Jourová samozřejmě využila všech možností ke své zákonné obhajobě, možná i nadsázku. Média jásala, neboť V. Jourová se při výslechu zmínila, že někdo z „mých“ lidí(já jsem byl přece jako ministr jejím nadřízeným) na ni jako na náměstkyni ministra vyvíjel nátlak, pokud jde o nějaký dotační titul.

Koneckonců i dotaz může být vyložen, je-li takový zájem, jako nátlak.

Smutná, přímo berijovská konstrukce příběhu. Hlavním terčem celého spiknutí části policie (ÚOOZ) a státního zastupitelství byl tehdejší předseda ČSSD, předtím premiér ČR a ještě předtím ministr pro místní rozvoj, vše v jedné osobě. V. Jourová měla prostě smůlu, že v nesprávný čas byla mou náměstkyní.

A důvod celé policejní akce: otřást pozicí tehdejšího lídra ČSSD a obecně pozicí této strany těsně před komunálními a senátními volbami. Kdo je za tuto policejní konstrukci odpovědný? No přece tehdejší šéfové policejního ÚOOZ: Kubice, Vlas (prý osobně Jourovou zatýkal na letišti) a Hruška. A také ochotný státní zástupce, který, se zatčením, na základě chatrného důkazu, souhlasil. Za pár týdnů po volbách byla V. Jourová z vazby propuštěna. Už jí nebylo ve vazbě třeba.

Smutnou roli v celém příběhu ovšem zahrála česká média. Hlavně přičinlivé angažmá Novy a jejích tehdejších velkých hvězd R. Johna a J. Kroupy by nemělo být zapomenuto.

Nejprve účast na policejní provokaci, kdy ÚOOZ (a Nova?) nahrávali opilecké seance „zločinců“ z Budišova a spol., vedených soc. dem. starostou Budišova Péťou. Opileckou diskuzi na seancích „usměrňoval“ policejní agent, později odsouzený pro trestnou činnost k mnohaletému trestu.

Nežijeme sice v časech Stalina a Gottwalda, ale iniciátoři a uskutečňovatelé nezákonností z října 2006 unikli spravedlnosti stejně jako ti v padesátých letech. A nikoho to nebolí, může se to kdykoli a bez rizika pro loutkáře zopakovat

Výsledek říjnových voleb v roce 2006 byl mafiánským způsobem ovlivněn. A poznamenaný život jedné rodiny a jednoho člověka přece nestojí za řeč, alespoň v očích loutkařů. Když se kácí les, létají třísky…

Odehrálo se to jako někde v banánové republice, ale mezi dvěma světovými válkami. Kdyby ovšem česká média byla schopna plnit svou funkci „hlídacího psa“ demokracie, nemohlo by k takovému hrůznému porušení zákona jako v případě V. Jourové vůbec dojít. A nedošlo by ani k nechutné předvolební šarádě.

Stačilo by jen, aby česká média byla pluralitní, jako je tomu v celé západní Evropě. Tam by v případě takto skandálního zásahu policie část médií vyvinula zničující tlak na loutkáře.

Dnes, jak se zdá, česká média cestu k pluralitě à la západní Evropa nenastoupí.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…