Paroubek: Jaký bude vývoj světového hospodářství v roce 2017

28.12.2016 15:21

V právě končícím roce 2016 zažil svět několik mezníků, které nemusí být již nikdy opakovány. Anebo se naopak překvapení tohoto typu stanou součástí dennodenní politiky a života.

Paroubek: Jaký bude vývoj světového hospodářství v roce 2017
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mám na mysli především vítězství populistů, jak k nim došlo ve Velké Británii v případě Brexitu anebo v případě zvolení D. Trumpa prezidentem USA. Oba dva tyto faktory, stejně tak jako prosincové, z hlediska italské vlády neúspěšné, referendum o reformách v Itálii, mohou poznamenat tvář světové ekonomiky v příštím roce. Mohou, ale nemusí. Anebo mohou jen do určité míry…

Vyjednávači z EU i z Británie budou jistě pro svou stranu vyjednávat co nejvýhodnější podmínky odchodu ostrovního království z EU. Pokud to jedna nebo druhá strana přežene anebo se dokonce nedohodnou, může to mít nepříznivé dopady ne mezinárodní obchod, a zejména na ekonomiku Německa, pro které je Velká Británie velkým obchodním partnerem, a také na českou ekonomiku.

Již první měsíce nového amerického prezidenta ve funkci ukáží, zda bude D. Trump vůči obchodním partnerům a konkurentům, jako jsou Čína, Mexiko a Brazílie pokračovat v silácké rétorice z posledních týdnů a měsíců. Osobně se domnívám, že zůstane pouze u verbálních útoků a že praktická politika D. Trumpa v tomto případě narazí na své meze a bude pragmatická.

Zdá se, že americká ekonomika - podle čísel v tabulce - je slušně nastartovaná a již v příštím roce, a zejména v dalších letech, mohou její zvýšené dynamice ještě pomoci programy, které chce Trump zahájit na obnovu a rozvoj zastaralé americké infrastruktury.

Eurozóna sice nezažije nějaké grandiózní nárůsty HDP, ale, co je také důležité, začne se mírně zvyšovat inflace a eurozóna tak vybředne, doufejme, že nadlouho, z deflační bažiny.

V USA lze ještě očekávat navýšení základní úrokové sazby Fedem. Podle většiny analytiků to bude v příštím roce ve výši 0,75 %.

Na ekonomiku Velké Británie bude mít zřejmě přeci jen jistý vliv Brexit, a britská vláda proto bude muset při dojednávání podmínek o odchodu své země z EU postupovat velmi opatrně.

Japonská ekonomika může v roce 2017 mírně vzrůst a zdá se, že se Japonsko již dostává alespoň k mírňoučké inflaci a vybředává z dlouhodobě působící deflace.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Čínský hospodářský růst lze očekávat v rozsahu kolem 6 – 6,5 % růstu, při relativně nízké inflaci kolem 2 %. To je - spolu s indikací slušného růstu v USA - hlavní faktor, který bude tlačit ceny komodit, především průmyslových kovů, vesměs směrem vzhůru. Také Brazílie po poklesu hospodářství v letech 2015–2016 očekává konečně růst HDP.

Stejně tak Rusko, které i letos zaznamená (tentokrát mírný) pokles HDP, a již v příštím roce očekává vzestup tohoto ukazatele. Na ruskou ekonomiku, stejně tak jako na ekonomiku mexickou, mohou mít značný vliv ceny ropy a jejich kolísání, nebo dokonce jejich setrvalý pokles z dnešní úrovně. Zůstává tak základní otázkou, jak budou dodržovány dohody uzavřené v rámci OPEC a dalších zemí vyvážejících ropu na limitování produkce ropy.

Celkově je největším hospodářským premiantem mezi velkými světovými ekonomikami již nějaký čas Indie, jejíž růst se také v roce 2017 očekává zhruba ve výši dosažené v letech 2015 – 2016, tedy mezi 7 – 8 %. Ovšem při poměrně vysoké inflaci 5 – 6 %.

Celkově lze očekávat růst světového hospodářství až o 3 %, a to za poměrně optimistického scénáře, ve kterém je ovšem skryto několik velkých rizik. A na největší z nich jsem upozornil také v tomto článku.

Česká ekonomika by měla v příštím roce růst o něco rychleji než v tomto roce a osobně si myslím, že může růst ještě rychleji, pokud se vládě již počátkem roku konečně podaří dobře nastavit systém čerpání evropských peněz, tak aby v příštím roce bylo vyčerpáno z těchto fondů (dosud bylo za tři roky sedmileté finanční perspektivy let 2014-2020 čerpáno cca 9 % celkové disponibilní sumy) například 100 – 150 miliard korun. To by mohlo znamenat další 2 – 3 % hospodářského růstu navíc. Tedy zvýšení oproti očekávaným 2,4 % předpokládaného růstu českého národního hospodářství.

Tabulka růstu HDP v letech 2015-2017 a předpokladu inflace v roce 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.