Paroubek: Meze euforie Andreje Babiše

24.10.2017 15:17

Hnutí ANO vyhrálo ve sněmovních volbách na celé čáře. V poli poražených zůstali všichni. Někteří se utěšují, že jsou vlastně druhými vítězi voleb. To je případ ODS, která v té bídě, kterou zaznamenaly všechny ostatní - a zejména tradiční - strany, které zůstaly za nimi, přeci jenom vynikla. Ale zůstala za svými výsledky z úspěšných let.

Paroubek: Meze euforie Andreje Babiše
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Ale samozřejmě, pokud tomu její vedoucí činitelé budou chtít uvěřit, mohou tento volební výsledek považovat za úspěch. Těmi skutečnými druhými vítězi voleb jsou však Okamura a Piráti. Okamurovi v průběhu minulého volebního období ukradli stranu, on si vytvořil novou, zřejmě ještě s méně kvalitními lidmi nežli byla ta předchozí a dostal se do sněmovny s výborným volebním výsledkem. Totéž platí pro Piráty. Okamura by do Babišovy vlády rád vstoupil, Piráti do této pasti Babišem nastavené, vůbec nespěchají. Budou ovšem ve dvojím ohni. Pokud chtějí uskutečnit svůj program, musí být u toho. Ale pokud budou u toho, s největší pravděpodobností se ukáže jejich naprostá nezralost a nepřipravenost k vládnutí. A to je politicky zničí v příštích sněmovních volbách. Komunistická strana a zejména sociální demokraté potřebují zásadní rekonstrukci svého programu i metody veřejného působení.

Sociální demokracii se budu ještě v dalsich dnech ještě věnovat, ale obě dvě tyto strany, strany zaměstnanců a nižších středních vrstev, ztratily nejvíce ve prospěch hnutí ANO, ale také ve prospěch Okamury a zřejmě i Pirátů.

Počínající diskuze v sociální demokracii svědčí až na výjimky o tom, že její vedoucí funkcionáři příliš nepochopili, co se stalo. J. Dienstbier vnucuje svou myšlenku o potřebě rádoby liberálních témat, což by sociální demokracii odcizilo i ten zbyteček voličů, který ji zůstal. Exministryně Valachové se zdá, jak báječný program sociální demokracie má a že to jenom jaksi lidé nepochopili, nevstřebali. Zajímavější jsou názory J. Foldyny a některých dalších.

Strana potřebuje silný leadership, nový, opravdu moderní program, obnovit projekt modernizace, změnit marketing a to všechno s nejmenším možným vydáním peněz, protože i její finanční možnosti se diametrálně změnily k horšímu. Když jsem před sedmi lety opouštěl vedení strany, kterou jsem přivedl během tří až čtyř let svého působení do pozice suverénně nejsilnější stany v zemi na všech úrovních, netušil jsem, že může dojít někdy k takovému pádu. Před rokem jsem burcoval ještě před krajskými a po krajských a senátních volbách vedení ČSSD svými články, ve kterých jsem konkrétně uváděl, jak by měla strana postupovat. Nic se nestalo. Chlapci a děvčata ve vedení ČSSD dělali často úplný opak toho, co jsem jim navrhoval. Po krajských volbách následoval seriál chyb, který vedl k pádu, který nemusí být ještě nutně dnem. To dno může mít "polský" charakter. Pokud strana neudělá zásadní změnu své politiky již nyní a v příštích měsících, může dopadnout už v příštích volbách do sněmovny jako polská sociální demokracie. Může se stát mimoparlamentní stranou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Meze možností Andreje Babiše

Andrej Babiš a jeho hnutí má tak silnou politickou pozici, že se málokdo vydá s nadšením do jeho medvědího objetí, aby se stal jeho vládním partnerem. Piráti jej odmítli a odmítli i jeho vládu podporovat v rámci jakési opoziční smlouvy. ODS vzkazuje zatím totéž a bude jednat zřejmě jen tehdy, pokud v příští vládě s hnutím ANO bude mít pod kontrolou vnitro, finance i spravedlnost. A. Babiš totiž má prakticky nekonečné finanční možnosti, velmi silná vlastní média a také jeho pozice ve vládě prostě bude klíčová.Pokud bude mít pod palcem ještě finance (FAU), vnitro i spravedlnost, stane se suverénním vládcem země bez omezení.

A to i kdyby byl jenom jakýmsi manažerem vlády typu Kaczynského a někdo jiný z politiků ANO by byl loutkovým premiérem. Lidovci by jistě rádi do vlády šli, protože řečeno s jejich zvečnelým prvorepublikovým předsedou Janem Šrámkem, chtějí být u toho a jen účastí ve vládě by zakryli svůj neúspěch ve sněmovních volbách. Ale mandáty ANO a Lidovců nestačí pro vyslovení důvěry vládě. Chybělo by 13 hlasů. A tak svoji účast ve vládě bude jistě zvažovat i sociální demokracie, která coby opoziční strana není zrovna nejlépe vybavena plamennými řečníky ani neutuchající tvrdostí jít vítězi voleb po krku. Prostě strana potřebuje nového ducha.

A. Babiš se tak v prvním kole vyjednávání dostane do složité pozice a v tuhle chvíli má jasného jenom Okamuru s jeho často výstředními programovými požadavky a také Lidovce, kteří by rádi, ale nemají na to sílu.

Uvidíme, jak se věci budou vyvíjet dále. Zcela nepochybně dojde k posunu názorů i u dalších stran, co se týče možné účasti ve vládě. A na prvém místě tuhle možnost vidím právě u ODS a možná i u sociální demokracie. Pokud se ovšem tato strana neponoří do chaosu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…