Paroubek: Nová cesta Turecka?

12.06.2015 7:24

Podle některých analytiků lze spíše než vytvoření menšinové vlády postavené na bázi dosud vládnoucí strany prezidenta Erdogana očekávat, že nová vláda bude složena z dosud opozičních stran, republikánské strany /strany soc. dem. zaměření) a nacionalistů, s podporou převážně kurdské Demokratické strany.

Paroubek: Nová cesta Turecka?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V řadách dvou dosud opozičních stran, republikánů a nacionalistů, je několik zajímavých osobností a ekonomů, kteří mohou vytvořit tým schopný úspěšně řešit současné problémy státu.

Případná vláda s účastí jedné jasně proevropské (republikáni) a jedné levicově-nacionalistické strany (Demokratická strana) bude mít zájem přerušit současnou zahraničněpolitickou linii Turecka a jeho neoosmanské snění, což bude ve svých důsledcích znamenat normalizaci vztahů nejen s Izraelem, ale také se Sýrií a Egyptem, kde Erdogan dlouhodobě podporoval Muslimské Bratrstvo, ale také s Libyí.

V každém případě, pokud v Turecku dojde k ustavení této vlády, bude to minimálně na čas znamenat konec plíživé a promyšlené islamizace této země.

Je třeba také vyzdvihnout velkou občanskou odpovědnost tureckých voličů, z nichž se voleb účastnilo téměř 87 %. To je číslo, o kterém se nám v České republice může jen zdát. A převážná většina voličů rozhodla o cestě k modernímu a laickému státu s rozumným přístupem ke kurdské menšině.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice