Paroubek: Nové vize sociální demokracie

23.01.2018 8:37

Nedělní konference v Ambassadoru, která byla věnována novým vizím sociální demokracie, se zúčastnilo zhruba 200 lidí. Naprostá většina z nich se zdržela i delší čas po skončení mého vystoupení a následné debaty, což oboje zabralo zhruba dvě hodiny.

Paroubek: Nové vize sociální demokracie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Chci ještě jednou ocenit ty, kteří přijeli často ze vzdálených míst v Moravskoslezském či Ústeckém kraji anebo odjinud, neboť v neděli ráno (konference začínala v 10 hodin) a díky padajícímu sněhu nebyly dopravní komunikace zrovna v komfortním stavu. Vzdát se volné neděle a obětovat ji na politické setkání, to už vyžaduje silné zaujetí.

Média konferenci věnovala slušnou pozornost a jsem tomu rád. Ale jak se ukazuje, materie konference byla poněkud náročná, takže při popisu dění na konferenci došlo v médiích k jistému zjednodušení.

Prezentoval jsem na konferenci celkem 21 programových bodů, které by sociální demokracie měla rozvinout ve svém příštím programu. Z těchto 21 bodů jsou některé body, o kterých sociální demokracie dosud vůbec nemluvila (eutanazie; sňatky homosexuálů; silný akcent na obnovitelné zdroje energií oproti preferování jaderné energetiky; politika silné koruny a tak dále).

Za klíčové považuji programově šest bodů:

  1. Tím prvním bodem je důraz na vyšší zdanění velkých korporací. Tedy těch, které do zahraniční v některých letech posílají i přes 300 miliard korun dividend. Pokud 50–70 či 100 miliard korun z těchto dividend zůstane jiným nastavením zdanění v ČR, budou tyto peníze využity k zajištění růstu důchodů, na rozvoj českého školství, zdravotnictví, dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu, ale také v sociální oblasti, kultuře a podobně.
  2. je to prosazování politiky silné koruny. To znamená posilování kurzu koruny ve vztahu k euru tak, aby přijetí eura jako měny v ČR bylo až v okamžiku, kdy bude konverzní kurz koruny a eura v poměru 18 – 20 korun za 1 euro.
  3. by se sociální demokracie měla vymezit proti dostavbě nových jaderných bloků v obou jaderných elektrárnách. Výstavba drahých jaderných bloků perspektivně povede k vysokým cenám elektrické energie, což se negativně promítne jak v peněženkách obyvatelstva, tak v ekonomice zejména malých a středních firem.
  4. prosazovat růst úrovně zdravotní péče a zajistit proto v nejbližších letech růst počtu studentů medicíny a dalších zdravotních oborů, tak aby byly během příštích pěti až deseti let nahrazeny v plném rozsahu odchody lékařů ze silných populačních ročníků 50. let do důchodu příchody nových lékařů.
  5. ČSSD musí mít realistický přístup k dozbrojování Armády ČR, aby nedocházelo k předpokládaným obřím nárůstům vojenských výdajů ve státním rozpočtu během několika příštích let až na dvojnásobek současného stavu.
  6. Vláda ČR má především v daňovém zákonodárství uplatněním 100% odpisů na nejmodernější technologie možnost urychlit v zemi technologickou revoluci a robotizaci výrobních kapacit. To povede jak k růstu produktivity práce, tak k uvolňování pracovních sil do jiných odvětví. A také k udržení vysokého tempa růstu mezd.

Kromě těchto šesti bodů jsem na konferenci ještě uvedl další body v oblasti ekonomiky, lidských práv, ekologie, exekucí, ochrany spotřebitele a tak dále. Podrobněji se s celou problematikou navrhovaných programových cílů sociální demokracie můžete seznámit v mém článku ze dne 21. 12. 2017 zde . V tomto článku jsou programové vize sociální demokracie velmi podrobně rozpracovány.

Po mém vystoupení proběhla živá a otevřená debata. Společnost Willyho Brandta a Bruno Kreiskyho, která byla pořadatelem této akce, hodlá v podobných setkáních týkajících se problematiky rozvoje demokratického socialismu v naší zemi pokračovat i v budoucnu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

20:18 Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpadu společnosti a jejích hodnot.