Paroubek: Ostudné politické krytí Babiše

29.04.2016 19:05

O tom, že prezident Zeman a ministr financí a předseda hnutí ANO Babiš spolu začali neformálně úzce spolupracovat, jsem psal už před několika měsíci. V průběhu posledních týdnů to pochopili i další publicisté a zřejmě i politici.

Paroubek: Ostudné politické krytí Babiše
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ohroženo touto politickou aliancí se musí cítit především vedení ČSSD, protože pokud se oba politici na něčem shodli, tak to nejspíš jde proti zájmům sociální demokracie. I když ne ve všem. Sociální demokracii by jistě nedělalo problémy podpořit M. Zemana při jeho druhé kandidatuře na prezidentství, zejména v situaci, kdy necelé dva roky před koncem volebního termínu je prezidentova pozice ve veřejném mínění velmi pevná a nerýsuje se ani žádný jeho reálný protikandidát.

Blouznění profesora Halíka a dalších o „Antizemanovi“ je v tuto chvíli skutečně jen blouzněním. Pokud budou vhodného kandidáta hledat mezi lidmi v „pražské kavárně“ anebo ve strukturách NATO, nemají v prezidentské volbě ani šanci na jiný, nežli je debakl.

M. Zeman přitom v poslední době generuje přitom některé chyby. Samozřejmě, že se jeho prestiže nutně dotýkají problémy jeho nejbližších spolupracovníků a uvidíme, zda ne nevýznamný pokles jeho přízně v posledním průzkumu veřejného mínění v průzkumu CVVM bude pokračovat také v dalším měsíci. Pokud ano, měl by Zeman nečekané problémy. A to by jistě povzbudilo zástupy těch, kteří mu nepřejí politický úspěch, anebo jej dokonce nenávidí. M. Zeman však vsadil na jistotu, a proto vsadil na politické spojenectví s předsedou hnutí ANO Babišem.

Program hnutí ANO je politicky amorfní, a i když se toto hnutí bude do budoucna snažit čerpat voliče především v pravicovém a provaostředovém rybníku, svou politickou nezakotveností je v současné době je schopno přitahovat i část levostředových voličů.

M. Zeman přistupuje k politice podobně. Fundamentem jeho voličů pro prezidentskou volbu jsou voliči levice a levého středu. Ale zdůrazňováním národních zájmů a harašením kartou imigrantů, je k sobě schopen stáhnout i pravicové voliče. M. Zeman v tuto chvíli tedy A. Babiše vidí jako pojistku pro druhé kolo prezidentské volby, které nemusí, ale může nastat.

ČSSD, ať už bude pod jakýmkoli předsedou a v jakémkoli stavu nebude mít po dvou podzimních volbách v letech 2016 a 2017 odvahu vystupovat proti Zemanovu znovuzvolení. Tuto pozici má tedy Zeman v zásadě v kapse. Potřebuje jen rozšířit množinu svých příznivců o voliče A. Babiše. A naopak, Babiš potřebuje oslabit ČSSD a dělá proto v současné době, co může a vytváří tak podmínky k tomu, aby to byl on, kdo bude sestavovat příští vládu. A jestli to bude s více méně „lidovým“ B-týmem hnutí ANO, tedy s ČSSD, nebo třeba se starosty a lidovci, je Babišovi vcelku lhostejné. Bude v zásadě hegemonem příští vlády. Politici a celá politická scéna by se měla připravit na situaci, kdy pole v republice ovládnou Babiš se Zemanem, a to nastane okamžikem úspěchu Zemana v prezidentské volbě v roce 2018.

Co to vlastně bude znamenat pro ČR pro její budoucí vývoj? Oba dva muži jsou dokonalí technologové moci, jimž však v zásadě chybí ucelená politická koncepce a program. Jejich představy o modernizaci ČR jsou takové, že se v nich nejspíše mohou shodovat. Firmy Agrofertu jsou určitě na vysoké mezinárodní úrovni, ale upřímně, agrárně-průmyslový komplex typu Agrofertu není zrovna nositelem pokroku a nejmodernějších technologií a poznatků vědy v českém průmyslu. A stejně tak představy M. Zemana o ekonomice korespondují s tím, co bylo „in“ ve vyspělých ekonomikách Západu v 70. a 80. letech. Jeho důraz na jadernou energetiku je nepochopitelný a jeho představy o faraónských projektech typu průplavu Dunaj-Odra-Labe jsou zarážející.

Zkrátka, v dnešní době by ČR potřebovala mít ve svém čele lidi poněkud jiných životních zkušeností a jiného formátu, nežli jsou oba pánové. I když uznávám, že toto řešení je lepší, nežli například tandem Kalousek-Nečas. A to velmi podstatně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…