Paroubek: Peripetie sestavování vlády

23.11.2017 22:09

Šéfové hnutí ANO včera zářili štěstím jakoby měli narozeniny. Volba předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka byla jejich jasným politickým úspěchem. Kromě poslanců hnutí ANO, okamurovců a komunistů, podpořili volbu Vondráčka také Piráti.

Paroubek: Peripetie sestavování vlády
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda Pirátů Bartoš se správně ohradil proti tomu, aby byl zařazován do nějaké vznikající babišovské koalice. Správně řekl kritikům z řad tzv. demokratické opozice, tedy stran české pravice, že podpora vlády a podpora volby předsedy Poslanecké sněmovny jsou dvě velmi rozdílné věci.

Piráti se prostě nenechají okřikovat a budou si dělat svou politiku a to je sympatické. V těch předchozích dvou týdnech byli podrobeni tlaku ze strany hnutí ANO. A přesto si dělají svou politiku, která je velmi zdrženlivá a vycházející z jejich reálných možností a potenciálu, takže na rozdíl od někdejších Věcí veřejných prostě do vlády nechtějí.

Nicméně pokud jsem v předchozích týdnech psal, že první kolo sestavování vlády, kdy vznikne Babišova minoritní vláda, bude jen jakýmsi zahřívacím kolem, dnes vypadá situace poněkud jinak. Není sice ještě nic upečeno a nic jistého, ale přesto se zdá, že za určitých okolností, a se stále větší pravděpodobností, může Babišova minoritní vláda získat při hlasování o důvěře podporu v Poslanecké sněmovně. K tomu budou stačit hlasy komunistů a to, že Okamura a jeho lidé budou hlasovat nohama. To znamená, že v okamžiku hlasování o důvěře zůstanou mimo sněmovnu.

Pokud pravice a také sociální demokracie spoléhají na odpor občanů vůči vládě, která vznikne díky hlasům tzv. extremistických stran, zdá se, že se mýlí.

Veřejné mínění se totiž mění. Lidé především chtějí stabilní vládu, a pokud jim ji A. Babiš zajistí, tak to ve své většině vezmou. A. Babiš pokračuje v chytré taktice výzev na jednotlivé politické strany, se kterými by mohl vytvořit koaliční vládu, v prvé řadě na ODS. Aby zahájila jednání o vytvoření takové vlády, ODS ale tvrdošíjně odmítá. I to je pro Babiše velice pozitivní zpráva ve vztahu k veřejnému mínění.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

On vlastně říká: „Já s nimi chci vytvořit vládu, ale oni nechtějí.“ A většina občanů se domnívá, že dala hlas stranám, aby prosazovaly jejich zájmy právě ve vládě. A pokud některé strany (s výjimkou Okamury vlastně zatím všechny) vládní účast odmítají, ženou vlastně vodu na mlýn Babišovi a de facto ospravedlňují vznik minoritní vlády podpořené hlasy anebo postojem tzv. extremistických stran.

Zatím není nic jistého, ale možnost toho, že Babišova menšinová vláda projde hlasováním o důvěře, se podstatně zvětšila. To by samozřejmě mělo značné politické důsledky i do budoucna. ODS se domnívá, že může integrovat hlasy pravice. Možná, že je tato domněnka i zčásti oprávněná a že v příštích volbách bude mít ODS o něco více než 11 %. V co ale může doufat sociální demokracie, zařazená do pelotonu osmi opozičních stran, kdy se jako opoziční nepochybně budou tvářit i Okamura a komunisté, to je obtížné si představit. .

Minimálně Okamura a Piráti budou hlasitější a viditelnější než ČSSD, takže hrát roli lídra opozice za této konstelace bude prakticky nemožné. Nezbývá tedy než doufat, že Babišův první pokus o sestavu vlády nevyjde…Ale jistota to není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.