Paroubek: Podle Sobotky jsou vinny kraje

11.03.2017 14:04

Předseda ČSSD a premiér Sobotka ve své písemné zprávě pro delegáty sjezdu uvedl, že jeho ministři, a tedy i on osobně dělali pro úspěch v krajských a senátních volbách, co mohli. A že pokud zde byl neúspěch, tak za to mohou skandály a problémy, které byly v jednotlivých krajích. Rozeberme si tuto jeho pozici, která tak úplně neodpovídá realitě.

Paroubek: Podle Sobotky jsou vinny kraje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Za výsledky ve sněmovních i v senátních volbách jednoznačně odpovídá vedení strany. Pokud jde o senátní kandidáty, k jejich eventuální volbě může přispět, pokud se jedná o skutečně silné celostátní, či alespoň silné regionální, či místní osobnosti.

Pokud jde o výsledky krajských voleb a výsledky komunálních voleb ve větších a velkých městech, tam už má na volební výsledek velký vliv celostátní politika strany. Bylo tomu tak vždy a je tomu tak i nyní.

Vyviňovat se z tohoto faktu není právě rozumné, tedy rozumné potud, pokud by se měla hledat reálná cesta k nápravě. Řekněme si otevřeně, že velmi slabý volební výsledek v krajských volbách a tragický až tragikomický výsledek ve volbách senátních, byl v sociální demokracii z 80–90 % způsoben výsledky práce vedení strany a jejích ministrů.

Koneckonců skandály, ke kterým v průběhu času došlo v jednotlivých krajích, vedení strany buď neřešilo vůbec, nebo je neřešilo včas nebo je neřešilo důsledně a nedokázalo včas uplatnit princip presumpce viny, byť je tento princip zanesen do stranických stanov. Tento princip uplatňovalo vedení ČSSD výběrově: vůči stoupencům předsedy Sobotky bylo mnohem benevolentnější (K. Březina) než vůči těm, kteří se vedení stavěli. Takto se ale nedá politický kvalitně pracovat.

Stranická kázeň se musí kromě jiného opírat také o důsledné uplatňování principu presumpce viny. Pokud tedy dojde obvinění ze strany policie, odchází obviněný z politiky a funkcí v sociální demokracii do té doby, než je jeho případ vyřešen, například soudním rozhodnutím. Pokud je mu soudem trest stanoven, je jeho odchod z politiky definitivní, pokud je osvobozen, může se vrátit. Že jsou takové návraty spíše teoretické, je zřejmé, ale i tak, pokud chceme v kvalitě politické kultury dohnat země západní Evropy, je třeba začít princip presumpce viny uplatňovat.

Například v Německu či ve Francii odcházejí politici už po více méně málo závažných mediálních kauzách. A to po kauzách takového charakteru, kdy by to české politiky ani nenapadlo…

Sobotkova argumentace je prostě zcela lichá. Jeho odpovědnost, pokud jde o volební výsledky strany i v krajích, je kardinální.

Dnes všichni víme, a musí to vědět i Sobotka, že toto je jeho poslední volební kampaň, kterou vede jako lídr sociální demokracie. Po třech volbách, které v předchozích letech od roku 2014 dopadly pro ČSSD více nebo méně katastrofálním způsobem, se sociální demokracie nyní řítí k tragikomickému volebnímu výsledku 10–12 % v podzimních sněmovních volbách.

Je škoda, že vedení sociální demokracie nevyužilo všech možností, které mělo v programové oblasti, v oblasti personální, v oblasti marketingu a práce se sociálními sítěmi, aby se pokusilo zvrátit poměr sil vůči hnutí ANO.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …