Paroubek: Přichází katolická církev k rozumu?

11.07.2016 11:45

Biskupská konference, což je shromáždění všech českých katolických biskupů, rozhodla o tom, že tato církev stáhne všechny žaloby na kraje v souvislosti se sporným paragrafem restitučního zákona, umožňujícím podávat žaloby na změnu vlastnictví i vůči subjektům (osobám, firmám a dalším), které nakoupily v průběhu let pozemkový či jiný majetek v dobré víře, že toto vlastnictví je čisté a nevztahují se na něj tedy ani církevní restituce. Biskupská konference údajně vyzve i církevní řády, které ovšem nepodléhají její přímé pravomoci, aby učinily totéž.

Paroubek: Přichází katolická církev k rozumu?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je to nesporně rozumné rozhodnutí a je škoda, že přichází až poté, co česká veřejnost opět začala větší měrou uvažovat o nenapravitelné chamtivosti katolické církve, respektive vrcholné církevní hierarchie.

Česká katolická konference nemohla nereagovat na tyto odmítavé a odsuzující postoje české veřejnosti. Tyto nálady vlastně do budoucna českou katolickou církev připravovaly o jakékoli možnosti širšího působení na veřejnost, rozšíření jejího vlivu mimo komunitu aktivních věřících. Těch je však v celém národě tak 3-4 %. Řada katolických věřících přitom nijak zvlášť na církevním majetku a jeho vyžadování katolickou církví, či dokonce církevními řády, nelpí.

Také pokud chce česká katolická církev v blízké době dosáhnout pozvání Svatého otce Františka do Česka, nemůže pokračovat v této politice, která je v přímém protikladu s tím, co hlásá a hlavně dělá právě papež František. Jinak řečeno, papež František by vůbec neuvažoval o přijetí pozvání do ČR, od stávající církevní hierarchie, kdyby se dále projevovaly příznaky nenapravitelné chamtivosti vysokého českého katolického kléru.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.