Paroubek: Proč by to nešlo bez jádra?

26.05.2017 18:01

Jaderná lobby stále bojuje za nové a nové investice do jaderné energetiky v řádech set miliard korun. V příštích třinácti letech se má podle zprávy Evropské komise investovat do obnovy jaderných elektráren případně do jejich nové výstavby v Evropě přes 200 mld. EUR.

Paroubek: Proč by to nešlo bez jádra?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Také česká politická elita nechce zůstat v tomto úsilí, které je ovšem ve většině zemí EU jen velmi střídmé, pozadu. Na včerejším setkání Sobotky a Fica se oba politici vyjádřili, že Česko se Slovenskem se prý neobejdou bez nových jaderných elektráren, pokud mají splnit cíle EU pro snižování emisí skleníkových plynů.

Co už se vesměs v českých médiích příliš neobjevuje, je to, že zatím nevychází ekonomická návratnost takových investic. Ta by mohla být zajištěna jen za předpokladu, kdyby se cena emisních povolenek v roce 2030 pohybovala mezi 41 – 72 EURO. Přitom se počítá s tím, že cena povolenek by se měla v té době vyšplhat jen na 35 EURO, jak odhaduje Evropská komise.

Přitom je potřeba vidět ještě to, že v ceně pořízení nových bloků jaderných elektráren se uvažuje vesměs s velmi podceněnými investičními náklady. Můžeme říci, že náklady investic do výstavby nových bloků jaderných elektráren jsou podceňovány úmyslně, protože jinak by se o ekonomické návratnosti nedalo vůbec hovořit. Se současnými podceněnými čísly investičních výdajů jsou nové bloky nerealizovatelné a s promítnutím reálných navýšení investičních výdajů jsou v podstatě neproveditelné.

Nicméně jaderná lobby pracuje neúnavně a českým a slovenským sociálním demokratům chybí odvaha se tomu vzepřít a hledat cestu řešení enetgetiky v rozsáhlých úsporách energií a ve využívání alternativních zdrojů energie. Tedy té nejekologičtější možné výbory energie, která by rovněž jako atomová energetika dokázala zabránit expanzi skleníkových plynů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…