Paroubek: Řekové na nové cestě

09.01.2015 11:15

Česká a – vezmu-li tisk v zemích EU, také evropská média – se vůbec nezabývají reáliemi situace v Řecku.

Paroubek: Řekové na nové cestě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tu a tam se objevily jen hlubokomyslné úvahy na téma – „tak to Řecko odejde po parlamentních volbách z eurozóny“. Nikdo už pak příliš nehovoří o krizových důsledcích, které by z toho vyplývaly.

Vaše věc – na rozdíl od českých médií, která mají mnohem větší technické a redakční možnosti – se zabývá řeckou problematikou velmi seriózně. Velmi podrobně se podstatou současných problémů Řecka zabývá na Vaší věci v článku „Grexit netáhne“ Z. Fiala.

Je dobře, že se vrcholní představitelé EU začínají stavět k velmi pravděpodobnému vítězství řecké levice zcela realisticky. Zdá se, že Evropská komise – a také Francouzi a Němci – pochopili, že vítězství levice v Řecku je nevyhnutelné. Záměrně hovořím o vítězství levice, protože volební preference, které má levicová Syriza, se mohou přesunout na tři další levicové a levostředové formace (a naopak), které mají šanci být vedle Syrizy v příštím parlamentu a některé z nich i ve vládě.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění ze dne 27. 12. 2014 (včera zveřejněného v rakouském listu Der Standard) je rozložení politických sil v Řecku následující:

Levostředové a levicové formace:

Syriza

32 %

Pasok/Elia

6, 4 %

Potami (Řeka)

5,5 %

Komunisté

6,5 %

Pravostředové formace:

Konzervativci (ND)

29,1 %

Pravicoví extrémisté:

Zlatý úsvit

6,8 %

Ostatní strany – Nezávislí Řekové (pravý střed), Svazek radikální levice ad. – zatím nemají šanci proniknout do nového parlamentu.

Pokud se nakonec jedna z levicových formací nedostane do parlamentu, nepřekoná 5% klauzuli, vznik vlády levice to nejspíš neohrozí. Prostě, řecká společnost má řádění „osvědčených“ institucí Západu, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF) dost. Činnost MMF a jejích řeckých prodloužených rukou – Nové demokracie a Pasoku – vedla zatím zejména k závratnému poklesu výkonosti řeckého hospodářství (o čtvrtinu oproti předkrizovému stavu před pěti lety) a ke kontinuálnímu poklesu reálných mezd a důchodů. Většině řecké společnosti – zaměstnancům, důchodcům, drobným podnikatelům – dnes jde o to, aby např. také někdo začal řešit ohromné daňové nedoplatky těch nejbohatších a privilegovaných (svého času byly zveřejněny nedoplatky podle jednotlivých daňových poplatníků ve výši cca 160 mld. euro). Zkrátka, aby „to všechno“ nemuseli zaplatit jen střední vrstvy a chudí.

Seriózní ekonomové spočítali, že „horu dluhů“ by Řecko splácelo příštích 80 let, a to na úkor investic do stále zaostávající infrastruktury a za cenu „zmrazení“ příjmů širokých vrstev obyvatelstva.

Ekonomičtí experti Syrizy nepřicházejí ve svém programu s žádnými fantaskními řešeními leninského typu. V jejich plánech se objevují náměty opatření k obnovení hospodářskému růstu, k nové rozpočtové politice opírající se o neokeynesiánský program Evropské centrální banky „New deal for Europe“.

V programu Syrizy se objevuje myšlenka moratoria dluhů a jejich leitmotivem je: „žádné nové deficity“.

Zdá se, že občané Řecka toho po pěti letech kurately finančních institucí Západu nad svou zemí mají dost a chtějí se vydat novou, a hlavně jinou cestou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.