Paroubek: Setrvá aliance KDU-ČSL a STAN?

19.07.2017 8:36

Na včerejším sezení nejvyššího vedení Lidové strany se budou předáci této strany jistě zabývat posledními průzkumy veřejného mínění, které avizují, že předvolební aliance Lidovců a Starostů by nemusela získat potřebných 10 % hlasů. Toto uskupení by pak nebylo zastoupeno ve sněmovně, což by ve svých důsledcích pomohlo při rozdělování mandátů po volbách těm největším stranám. V první řadě hnutí ANO.

Paroubek: Setrvá aliance KDU-ČSL a STAN?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle mého názoru je aliance obou středových subjektů velmi dobrým záměrem. Problém je ale v tom, že obě dvě strany měly učinit svá rozhodnutí mnohem dříve. Nejlépe již po Novém roce, což se nestalo. Nebyl tak čas na to seznámit většinu voličů s tím, že tento politický projekt již vzniká a vznikl. Zatím se neobjevila také žádná nosná myšlenka tohoto projektu.

Jít třetí cestou mezi sílícím Babišem a slábnoucími sociálními demokraty, není program. Zvláštní, třetí cestu nakonec představují i TOP 09 v čele se známým babišobijcem Kalouskem i např. komunisté, jako strana protestu. Také se ukazuje, že v čele Starostů chybí skutečná osobnost, kterých ovšem toto hnutí má několik, např. své středočeské politiky Mihalíka či Rakušana. Předseda Gazdík je přeci jen silně politicky zatížen svou spoluprací v někdejší Nečasově pravicové vládě.

Titěrné preference Starostů jako samostatného subjektu jdou především na jeho vrub. Nyní je již ovšem pozdě vyprofilovat novou vedoucí osobnost Starostů. Lidovci jako zkušení političtí šíbři dají jistě svým partnerům z hnutí Starostů nůž na krk: žádná předvolební aliance, ale půjdete na naše volební kandidátky jako jednotlivé osobnosti. Další politické strany pak na Lidovce budou útočit, že obcházejí literu volebního zákona. Upřímně, děje se to i u jiných stran prakticky v každých volbách.

Skoro bych se chtěl vsadit, že Lidovci, když ne dnes, tak příště učiní ve svém vedení takové politické rozhodnutí. Konec konců je v zájmu země, aby z parlamentu nezmizel centristický politický subjekt, jakým jsou Lidovci, k nimž jistě mnoho čtenářů Vaší věci má mnoho výhrad. Je potřeba brát ale věci realisticky a to Lidovci umějí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.