Paroubek: Státní rozpočet na rozcestí

11.12.2014 21:34

Sobotkova vláda se nachází v poněkud prekérní situaci, protože pokud jde o vládní rozpočtovou politiku, nemá na co navazovat. Přesněji, nemá na co dobrého navazovat.

Paroubek: Státní rozpočet na rozcestí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nemůže pokračovat v restriktivní politice předchozích pravicových vlád, protože ta v důsledku poklesu reálných příjmů vedla pouze k poklesu spotřeby obyvatelstva. Nemůže větší měrou rozvinout ani veřejné investice, neboť jí předchozí administrativa v šuplíku nezanechala dostatek projektů na veřejné stavby a nezajistila ani potřebnou územní připravenost, ani další související věci. Předchozí pravicová vláda nevyvíjela ani soustavnou činnost směřující k přilákání dalších soukromých zahraničních či domácích investorů. A Sobotkova vláda zatím nestačila zaběhnutou praxi změnit.

Předchozí administrativa Nečasovy vlády nepřipravila ani náležitosti k rychlému a koncepčnímu čerpání evropských peněz. Současný ministr financí se deklarativně zabývá růstem výnosnosti daňových příjmů, což zatím žádné zvláštní výsledky nepřináší.

Jsou zde i značná rizika plynoucí z vývoje krizových scénářů v zahraničí. Sankce vůči Rusku a následné ruské protisankce mohou v příštím roce negativně ovlivnit dynamiku českého HDP až o 0,5 %. Dalším nebezpečím je nestabilita, která panuje v blízkosti ropných polí u Perského zálivu. Pokud chce Západ vyhrát souboj s Islámským státem (IS), bude se muset dohodnout s Íránem a s vládou B. Asada na koordinaci vojenských operací. Anebo musí Západ se spojenci do Iráku vyslat expediční sbor, který dokáže pozice IS eliminovat.

Pokud jde o výši schodku státního rozpočtu, staví si Sobotkova vláda málo ambiciózní a nemobilizační cíl. 100miliardový deficit je příliš vysoký. Od A. Babiše, člověka s mimořádnými manažerskými zkušenostmi bych očekával, že veškeré své úsilí zaměří k podpoře hospodářského růstu. Zatím se tak však nestalo.

Státní rozpočet na příští rok chápu jako překlenovací můstek od neúspěšné praxe předchozích pravicových vlád k rozumnějším rozpočtům prorůstového charakteru v následujících letech. Rozpočet na rok 2015 má prorůstový charakter jen z části, a to pokud jde o zajištění růstu mezd veřejných zaměstnanců a rychlejší valorizaci důchodů. I to však pozitivně mění společenskou atmosféru v zemi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…