Paroubek: Stávka milionářů?

16.09.2016 10:42

Jak se vcelku trefně vyjádřil k připravované stávce, tedy přesněji k uzavření ordinací praktických lékařů chystanému na 21. září, ministr zdravotnictví Němeček, když označil tuto akci za stávku milionářů. Praktičtí lékaři mají násobně vyšší platy nežli lékaři nemocniční.

Paroubek: Stávka milionářů?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jestliže průměrný plat nemocničních lékařů je 38 tisíc korun, příjmy praktických lékařů se pohybují mezi 150 – 200 tisíci korun měsíčně. Z těchto příjmů ovšem lékaři musí platit svoje náklady, tedy zdravotní sestru, leasingy přístrojů, nájem a další. Ale v každém případě mají násobně vyšší příjmy nežli lékaři nemocniční. A i když to není pravidlo, i tlak na ně z pracovního hlediska je menší nežli na lékaře nemocniční. Jistě každý, kdo zná praxi soukromých lékařů, zažil uzavření jejich ordinací, mnohatýdenní dovolené praktických lékařů apod.. A v případě onemocnění praktického lékaře pacienti odcházejí jinam, často přímo do nemocnice.

Návrhy praktických lékařů, aby jim byly navýšeny úhrady mezirocně o 6 % a to na úkor plateb v nemocnicích, tedy na úkor budoucích navyšovaných platů nemocničních lékařů, nemají žádnou logiku a jsou celkově neslušné. Vždyť jsou to lékaři nemocniční, kteří platově zaostávají za lékaři praktickými Jsou to lékaři nemocniční, z jejichž řad utíkají zejména mladí lékaři do zahraničí. Je zajímavé, že do zahraničí nemíří prakticky nikdo z praktických lékařů. I to samo ukazuje spokojenost těchto lidí s jejich příjmy. Každý by chtěl vyšší příjmy, ale pochopitelně ne vždy je možné všechny představy uspokojit. Ale hlavně jednání o úhradových vyhláškách na příští rok proběhne mezi ministerstvem a představiteli lékařů až v příštích týdnech, tedy před závěrem roku. Už v tuto chvíli držet pacienty jako rukojmí je tedy hodně předčasné. Zkrátka praktičtí lékaři si 21. září chtějí udělat pracovní volno. Jako by jim nestačil svátek, který budou mít o týden později. Tedy na sv. Václava 28. září.

Správný je Němečkův závěr, že je potřeba o věcech jednat a to by měli učinit představitelé praktických lékařů, protože ke stávce, a to aniž jednání mezi ministerstvem a lékaři proběhnou nejúspěšně, nevidí nikdo soudný žádný důvod. Leda, že by snad praktičtí lékaři chtěli vystupovat jako důležitá nátlaková skupina před krajskými a senátními volbami, které se uskuteční počátkem října.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …