Středula zpět v čele ČMKOS. A hned udeřil: Budou protivládní protesty. A hodně

26.03.2024 20:55

Vláda teď rozhoduje poměrně rychle a ta rozhodnutí jsou závažná pro budoucnost. Odborový předák Josef Středula stojící znovu v čele největší odborové centrály v zemi hovořil o protestní akcích proti záměrům vlády, které má vedení ČMKOS připravit. Nevyloučil velké stávky už na jaře. „Teď je důvod pro to, aby se takové akce odehrály,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Úvahy o zavedení výpovědi bez udání důvodu označil za ohrožení demokracie.

Středula zpět v čele ČMKOS. A hned udeřil: Budou protivládní protesty. A hodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Josef Středula

Josef Středula je od pondělí znovu v čele Českomoravské konfederace odborových svazů, o tuto funkci přišel fakticky na konci loňského roku, protože pět měsíců neplatil členské příspěvky, tím mu zaniklo členství v odborech a automaticky i funkce předsedy.

Zatímco před dvěma lety, při poslední řádné volbě, získal Středula 88 procent hlasů delegátů, včera jich získal pouze 57 procent, protikandidáta neměl. Od odborových šéfů zaznívá, že jde o slabý mandát.

Staronový předseda ČMKOS si je vědom, že se do slabé podpory promítly jeho přešlapy: „Když někdo udělá chybu, jako jsem udělal já, tak má samozřejmě ta chyba svůj důsledek. Vnímám to jako zcela oprávněný pohlavek ze strany kolegů, kteří u té volby byli. Bylo to zcela oprávněné,“ uvedl Středula.

Pro jednání s vládou podle něj ale slabý mandát nevadí: „Co se týká samotných jednání potom s vládou, tak to je o síle argumentů, nikoli o síle mandátu, protože zvolen jsem byl řádně. Žádnou sílu to v očích partnerů, se kterými jednáme, rozhodně nesnižuje,“ je přesvědčen Středula.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41451 lidí
Měl v nějaký moment v posledních měsících pocit, že jej chce část odborářů svrhnout? „Je to určitě dobrá otázka, nevím, jestli na to mám absolutní odpověď. Těch událostí proběhlo hodně, z mnoha úst zaznívala kritika. Nemám na to stoprocentní odpověď,“ nechtěl Středula spekulovat.

Nikdo jej prý ani po pěti měsících neformálně neupozornil, že neplatí členské příspěvky. „Nedošlo k tomu. Ale říkám, je to má chyba,“ zopakoval Středula. Ovšem předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo v Radiožurnálu tvrdil, že Středulu neformálně upozornil, než došlo k jeho samotnému vyloučení. „Myslím, že někdy si některé věci umíte vsugerovat, že se něco odehrálo, a ono se to neodehrálo. Tohle bych si pamatoval velmi dobře. Nepřenáším cokoli na pana Ďurča, přestože byl v té době předsedou této odborové organizace a zároveň předsedou OS KOVO,“ dodal odborový předák, že Ďurčo neříká pravdu.

Josef Středula připustil, že poté, co přišel o mandát předsedy, zvažoval, jestli znovu kandidovat. „Samozřejmě jsem to zvažoval. Ale musím říci, že i ta spontánní reakce kolegů z odborových svazů byla tak silná, že jsem s tou kandidaturou souhlasil,“ dodal staronový šéf ČMKOS.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53654 lidí
Hovořil o tom, kdy bude hotov návrh protestních akcí proti záměrům vlády, které vedení konfederace dostalo včera za úkol připravit. „Budeme mít jednání rady ČMKOS v dubnu, takže to je ten termín, kdy se k tomu chceme vyjádřit. Budeme se inspirovat tou aktivitou, která byla 27. listopadu loňského roku a společná akce, která proběhla. To bylo jedno z největších zapojení se do protestů proti přístupu vlády,“ pokračoval Středula.

Nevyloučil, že Česko může zažít velké stávky. „Stávka byla také 27. listopadu a ne malá. Z toho pohledu jsou všechny možné alternativy otevřené. Rozhodně neřekneme dopředu, že něco úplně vyblokujeme,“ uvedl Středula.

Protestů bude ze strany odborů podle Středuly víc: „Musíme si uvědomit, že vláda teď rozhoduje poměrně rychle a ta rozhodnutí jsou závažná pro budoucnost. Důchodové reformy, minimální mzdy, také jednání o rozpočtu. Protestů chystáme určitě víc, ještě do prázdnin. Odkládat něco na podzim je irelevantní, protože ty kroky se připravují teď. Teď je důvod pro to, aby se takové akce odehrály,“ doplnil. Protesty by se podle Středuly mohly konat mezi květnem až červnem.

Uvedl, že to nemá souvislost s volbami do Evropského parlamentu. „Ale nebude to ta propojka, že kvůli volbám to bude tehdy či tehdy, vůbec no. Je to nezávislé na konání voleb do Evropského parlamentu,“ sdělil Josef Středula, který zároveň vyzval voliče, aby šli k volbám a hlasovali pro sociálnější Evropu.

Situaci chtějí odbory řešit s prezidentem Petrem Pavlem. „My nikdy neděláme akce bez toho, aniž bychom jednali s těmi, kterých se ty akce týkají. Oslovíme prezidenta, chceme s ním mluvit, stejně jako on bude v tomto týdnu mluvit s opozicí a s koalicí na téma důchodové reformy, na toto téma s ním také chceme jednat,“ dodal.

Jako hlavní důvod pořádání protestů zmínil lepší život pro zaměstnance. „Mám představu, který cíl by to měl být, například výpověď bez udání důvodu, to je pro nás naprosto nepřekročitelná mez, shodujeme se na tom všichni. Je to pro nás naprostou katastrofou, ohrožením demokracie po všech stránkách, toto téma zazní, pokud nebude do té doby Poslaneckou sněmovnou smazáno z povrchu,“ dodal Josef Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odbory, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseATH , 27.03.2024 9:27:19
Jsem v důchodu, kdybych nebyl tak bych okamžitě odbory opustil. Kdyby to udělalo dostatečné množství lidí, tak Středula a spol. jsou v háji.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…