Paroubek: Trump pomáhá sjednocení EU

20.05.2018 8:39

Summit EU a balkánských států v Sofii měl netradiční průběh. Podepsala se na něm některá dobrodružná rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa z poslední doby. Jedná se jednak o jeho rozhodnutí o zavedení dovozních cel u oceli a hliníku, které do USA exportují evropské státy.

Paroubek: Trump pomáhá sjednocení EU
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Kromě toho EU má zcela jiný pohled na vztahy k Íránu (i k Izraeli) nežli současný americký prezident, který jednostranně vypověděl nukleární smlouvu s Íránem a uplatnil vůči němu hospodářské sankce. Pokud ještě před dvěma lety tryskal z představitelů největších států EU při setkání s americkým prezidentem Obamou optimismus a vzájemná empatie, dnes je všechno jinak. Většina komentátorů západoevropských médií hovoří, velmi slušně, o údajné sinusoidě vztahů EU a USA, kde se prý střídají pravidelně vzestupy a pády pozitivního a negativního vývoje ve vzájemných vztazích.

Je velmi obtížné udržet jednotu dvaceti osmi, a perspektivně dvaceti sedmi, států EU v zahraničněpolitických otázkách. V otázce Íránu však americký prezident k takové přímo manifestační jednotě v rámci EU přispěl. Evropa potřebuje životně nezbytné dodávky plynu a ropy z oblasti Perského zálivu včetně Íránu. USA mají v současné době nadprodukci těchto surovin těžených z naftonosných břidlic. Prostě Spojené státy nepotřebují příliš sofistikovaně jednat v oblasti Perského zálivu, stačí jim jen, když si podrží své dosavadní strategické spojence, Izrael a Saúdskou Arábii. A naopak udělají strašáka z Íránu, který se přece pro to tak hezky hodí.

Ve středu nejvyšší představitelé EU – pánové Tusk a další – projevili nebývalou odvahu bránit zájmy evropských firem proti eventuálním americkým sankcím v souvislosti s Íránem. Prostě EU udělala velký emancipační krok ve vztahu k USA. A nyní v logice věci musí následovat další kroky, včetně například vytvoření společné, funkční armády EU tak, aby EU byla brána ve světě jako velmoc ve všech aspektech.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…