Paroubek: Trump vs. „zbytek“ velmocí

01.05.2018 8:38

Nový americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo při nedávné návštěvě v saúdskoarabském Rijádu, označil Írán za zemi, která destabilizuje celý Blízký východ. Podobné sdělení bylo jistě velmi uvítáno v mocenských kruzích Saúdské Arábie, která je v této oblasti hlavním soupeřem Íránu.

Paroubek: Trump vs. „zbytek“ velmocí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pompeo dále v Saúdské Arábii hovořil o tom, jak je potřeba dosáhnout „jednoty v oblasti Perského zálivu“. Tuto jednotu destabilizuje podle Pompea a zejména podle Saúdské Arábie a Emirátů, jinak sunnitský Katar, který prý podporuje, ruku v ruce s Íránem, teroristické organizace ve světě. A vlastně oba tyto státy svou politikou destabilizují region. Katar pochopitelně tato tvrzení odmítá.

V Rijádu, ale také v Tel Avivu a nesporně také i ve velké části mocenských elit USA, sní o uvalení dalších hospodářských sankcí na Irán. Teherán prý podporuje vzbouřence v Jemenu, kteří útočí přímo na Saúdskou Arábii a její zájmy v Jemenu, této jedné z nejchudších zemí světa. Jak se zdá, Pompeovo vyjádření o proradné politice Íránu přichází jako dělostřelecká příprava klíčového rozhodnutí amerického prezidenta, který 12. května může rozhodnout o zostření sankcí a o vypovězení jaderné dohody s Íránem.

Dokonce i vždy věrní spojenci USA, tedy další západní mocnosti Velká Británie (u té toto neobvyklé vyjádření proti americkým záměrům silně a pozitivně překvapilo), Francie a Německo, vyjádřily s uvažovaným stanoviskem Donalda Trumpa, směřujícím ke zrušení jaderné dohody, zásadní nesouhlas. Nesouhlasí pochopitelně ani Rusko, ani Čína, tedy další státy, které byly v roce 2015 signatáři jaderné dohody s Íránem. Ani Írán neprojevil pochopení pro hrátky amerického prezidenta a vyjádřil se jasně, že nehodlá ustupovat Spojeným státům v těžce dojednané dohodě z doby Obamovy administrativy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud tedy dojde k odstoupení Spojených států od jaderné dohody, bude to signálem pro Írán, aby začal intenzivně pracovat na výrobě jaderné zbraně. Jak už jsem napsal dříve, z výbušného regionu Blízkého východu se stane oblast, kde dříve nebo později budou nejméně tři státy disponovat jadernými zbraněmi. Kromě Izraele, který jimi už s největší pravděpodobností disponuje, to tedy bude Írán. A Írán bude dohnán v nejbližších letech mílovými kroky Saúdskou Arábií. A proč by pak vlastně neměli chtít jaderné zbraně také Egypťané či Turci? Ovšem toto vše povede jen k růstu mezinárodního napětí, a to s ohledem na univerzálnost dnešního světa, nejen v regionálním měřítku Blízkého východu, ale vlastně v celosvětovém měřítku. Blízký východ se tak změní z nebezpečného regionu na region, kde budou hlavní aktéři sedět na skladech napěchovaných jadernými zbraněmi.

Zdá se, že současný šéf americké diplomacie je jen jakýmsi echem, ozvěnou, a nikoliv korektivem svého velkého šéfa – prezidenta Trumpa. Do značné míry se v nekvalifikovanosti jeho přístupu promítá obecná averze amerických politických elit vůči Íránu, kterou vyjadřují i jinak střízliví analytici jako je např. Henry Kissinger. V každém případě je tato politika naprosto nekvalifikovaná a zvyšující mezinárodní napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…