Pastuchová (ANO): Potkali jsme zdravotní sestry z celé republiky

19.08.2014 9:18

Celý pondělní den (11.8.) jsem strávila v Libereckém kraji ve společnosti mého kolegy poslance Davida Kasala, náměstka ministra zdravotnitví pro lékařskou péči pana profesora Vymazala a hlavní sestry České republiky paní magistry Šmídové. Na programu jsme měli dlouho plánované setkání hlavních sester zdravotnických zařízení i zařízení sociální péče v našem kraji a návštěvu několika největších nemocnic.

Pastuchová (ANO): Potkali jsme zdravotní sestry z celé republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO

Začali jsme v Krajské nemocnici Liberec, kde proběhla v nemocniční kapli diskuze o připravované novele zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, kam se mimo jiné právě zdravotní sestry řadí. Nad touto problematikou jsme strávili přes dvě hodiny, mimo sester a hostů z ministerstva se zúčastnil i generální ředitel KNL pan doktor Nečesaný, rektor Technické univerzity v Liberci pan profesor Kůs a ředitelka Ústavu zdravotnických studií právě na TUL paní magistra Froňková. Lepší a zasvěčenější profesionály v oboru jsme si asi nemohli přát a debata to jasně ukázala. Vše probíhalo velmi věcně, mezi vedením nemocnice a sestrami panovala shoda. Situace skutečně není růžová, přeně jak řekl pan profesor Vymazal: " V případě zákona č. 95/2004 řešící lékařská povolání panuje mezi odborníky, ministerstvem i Poslaneckou sněmovnou velmi vzácná shoda. Je naším cílem, aby se stejná věc povedla i pro sestry a ostatní nelékařský personál. Nedostatek sester je a bude i nadále. Proto je třeba tento zákon psát tak, aby byl co nejvstřícnější a nejflexibilnější, abychom zabránili výrazným podstavům v nemocnicích."

Mimo vlastního zákona jsme se podrobně bavili i o financování, vzdělávání sester, jejich kompetencích a personální politice, to vše by se podle mého názoru mohlo zjednodušit a změnit k lepšímu. Dnešní systém mi přijde jako nekoncepční chaos. Všechny konkrétní výsledky a plány ale zveřejníme až po dalších návštěvách v ostatních krajích, které máme naplánovány s kolegou Kasalem a zástupci ministerstva na tento podzim.

Celé setkání mělo za cíl, aby mělo ministerstvo k dispozici co nejvíce materiálu, připomínek a poznatků přímo z terénu a jejich novela zákona by tak už od počátku byla co možná nejlepší a my jí v Poslanecké sněmovně s kolegy museli upravovat co nejméně. Vzhledem k tomu, že jsme se shodli na většině věcech, věřím, že se povede zákon novelizovat ke spokojenosti vedení nemocnic, pacientů a hlavně sester a dalšícho personálu. Během tohoto podzimu a zimy chceme pomoci ministerstvu získat potřebné informace od kolegyň a kolegů z praxe a jsem přesvědčena, že stihneme vše během příštího roku připravit, aby mohl zákon platit od 1. 1. 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.