Paurová (STAN): Hodina pohybu navíc se nepovedla

02.12.2015 13:34

Třetí hodina pohybu navíc Již několik let se u nás hovoří o zavedení třetí hodiny tělocviku na školách. Současnou aktivitu odstartovala zřejmě poslankyně Putnová, již v roce 2011. Jedná se však především o politický slogan, více než o cokoliv jiného.

Paurová (STAN): Hodina pohybu navíc se nepovedla
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Pokud nedojde k zásadní změně výuky tělovýchovy nemá smysl usilovat o rozšíření současného stavu. Ale zřejmě se jedná o jeden z mála politicky využitelných sloganů s tématem sport, takže nakonec dochází k rozpracování pilotního programu. A zde se MŠMT znovu podařil pozoruhodný groteskní obrat.

MŠMT odmítnutý projekt

Projekt - Od sportovních projektů k systémové podpoře pohybu dětí

I přes nesmyslnost nápadu třetí hodiny tělocviku se nějaký čas zdálo, že bude možné využít chvilkové nepozornosti MŠMT a prosadit do pilotního programu ověřování třetí hodiny pohybu nové myšlenky s mottem: "Od sportovních projektů k systémové podpoře pohybu dětí". (Motto vyjadřuje snahu o změnu současného stavu, kdy neorganizovaně vznikají desítky nápadů na nové programy a soutěže jako "Sport do škol" "Sportuj s námi" "O pohár ministra školství" atd. aniž by se někdo zabýval změnou samotného systému výuky tělesné výchovy. Jednorázové projekty suplují soutěže, které již probíhají a více než co jiného mají prospět organizátorům podobných akcí, zlepšit jejich viditelnost v tématech, která by mohla být mediálně zajímavá.)

Zajištění náplně nejprve dostala na starost AŠSK a spolu s FTVS došlo k vytvoření prezentace základních tezí náplně budoucí třetí hodiny tělocviku. To platilo ještě v únoru 2015.

MŠMT přijatý projekt

Nový projekt hodiny pohybu navíc MŠMT přijatý projekt - od května 2015

Pak došlo k neohlášené změně, projekt byl opuštěn a nyní je možné na stránkách MŠMT najít nové zpracování hodiny pohybu navíc. Všestranná příprava žáků tak nyní bude realizována a ověřována na žácích 1. až 3. ročníku základních škol s pomocí následujích sportů: fotbal, lední hokej, basketbal, volejbal, házená a ragby.

Takže žádné nové myšlenky (téměř by se chtělo říci žádné myšlenky)žádné nové koedukativní sporty, pohybová gramotnost pro většinu populace...nic takového.

Po přečtení obou dokumentů můžete posoudit myšlenkovou úroveň a vyjadřovací schopnosti autorů obou projektů. V každém případě příspěvek označený "Nový projekt hodiny pohybu navíc MŠMT - od května 2015" výborně charakterizuje současnou intelektuální a odbornou úroveň odboru sportu MŠMT. Text opakuje pár myšlenek z veřejně dostupných zdrojů a snaží se předstírat odbornost, což přispívá spolu s dalšími komickými prvky: " studie HBSC a WHO" k odlehčení strojeného slohu celého materiálu.

Nicméně zůstává otázka: kdy MŠMT začne  doopravdy připravovat strategickou změnu v oblasti řízení sportu a přestane investovat do předstíraných aktivit ve stylu "hodina pohybu navíc.

Alice Paurová, členka hnutí KO STAN Pardubického kraje,trenérka národní reprezentace mužů a žen v kin-ballu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…