Pavel Sehnal (ODA): Hackeři zašmodrchali Garminu souřadnice, necháme si to líbit?

29.07.2020 15:04

Podle informací velkých tiskových agentur se hackeři, údajně z Ruska, vrhli na nadnárodní společnost Garmin. Ta již týden není schopna oživit své servery a nedodává podporu svým zařízením. Je to normální? Hackeři údajně požadují výkupné 10 milionů dolarů za odstranění šifrovacího viru. Policie je bezradná, lidé odkázaní na přístroje GPS nevědí, čemu mají věřit.

Pavel Sehnal (ODA): Hackeři zašmodrchali Garminu souřadnice, necháme si to líbit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

A je to tady. Ty nejčernější předpovědi o tom, jak může svět propojený elektronickými sítěmi zkolabovat, jsme si právě vyzkoušeli. Ani technologicky vysoce nadprůměrná společnost Garmin není schopná uhájit bezpečnost svých zařízení. Týden se snažím stáhnout mapy do své navigace, ale marně. V mém případě se jedná pouze o trasu na cyklistický výlet během dovolené, ale pokud si představíme, že na GPS souřadnicích jsou závislé lodě, letecké společnosti, kurýrní služby, ale zejména i armáda, tak se začínám bát. Mohlo by se zdát, že se toho zase tolik nestalo, protože je omezeno pouze stahování map, on-line sledování atd., ale budou příště na řadě mapové podklady? Kolik havárií to může způsobit? Možná by bylo nejlepší, aby všechny satelitní navigační sítě převzal stát. Otázkou je, ale který? Ani společenství několika států by nedokázalo zabezpečit neprostupnost systému proti hackerským virům. Tak snad zbývá pouze věřit v možnost, že časem vznikne několik, na sobě nezávislých operátorů a navigačních sítí tak, aby bylo možné vždy použít některou z nich. Pravděpodobnost, že by se podařilo nabourat do všech současně, by byla výrazně nižší, ale kdoví. Útok na Ameriku dne 11. září 2001 ukázal, jak jsme zranitelní.
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
Až pojedete na dovolenou, kupte si raději papírovou mapu. Budete mít jistotu, že své plánované místo naleznete. Společnosti Garmin přejeme, ať dá vše brzy do pořádku. A my všichni si přejeme, ať na straně těch, kteří mají navigační satelitní systémy na starosti, se podaří najít taková technická řešení, která zabrání zásadnímu ohrožení našeho společenství, společenství slušných lidí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…