Peksa (Piráti): Další analýza dokazuje Babišův střet zájmů, žádám o nový audit

20.03.2021 22:57

Premiér Andrej Babiš dosadil do většiny výkonných i kontrolních pozic Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) své nejbližší spolupracovníky. Fungování instituce přizpůsobil tak, aby nahrávala jeho byznysovým zájmům.

Peksa (Piráti): Další analýza dokazuje Babišův střet zájmů, žádám o nový audit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Vyplývá to z nové analýzy Nadačního fondu proti korupci. Podle ní jsou v souvislosti s fungováním fondu problematické nejenom dotace pro firmy, které defacto Babiš ovládá, ale i veřejné zakázky. Kvůli novým skutečnostem žádá pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nový audit.

„SZIF je institucí, která v Česku rozděluje miliardy ze státního rozpočtu a evropské podpory pro zemědělce. Poté, co se Andrej Babiš stal v roce 2014 ministrem financí, problémy na SZIF nabraly na obrátkách. Premiér je jedním z největších tuzemských podnikatelů v zemědělství a bez dotací, které SZIF rozděluje, by měl jeho Agrofert nulové zisky,“ upozorňuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

V roce 2018 se Babišovým střetem zájmů začala zabývat Evropská unie a většina úřadů přerušila vyplácení dotací firmám z holdingu do doby, než se o Babišově střetu zájmů rozhodne ve dvou nezávislých auditech.

„SZIF už byl v minulosti auditován a skrz Výbor pro rozpočtovou kontrolu v Evropském parlamentu žádám o přístup k neveřejným závěrům těchto auditů. Vzhledem k rozkrytí nových skutečností žádám také o zahájení nového auditu na SZIF a doufám, že mě Výbor pro rozpočtovou kontrolu podpoří. Také jsem napsal Evropské komisi, co se chystá dělat s tím, že peníze evropských občanů v Česku z velké části rozděluje netransparentní, v podstatě nekontrolovatelná a politicky ovládaná instituce,“ doplňuje Peksa.

Europoslanec Mikuláš Peksa se v europarlamentu zabývá rozpočtovou kontrolou. Na střet zájmů premiéra Andreje Babiše upozorňuje dlouhodobě. Loni v únoru ho kvůli tomu Babiš veřejně nazval vlastizrádcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…