Peksa (Piráti): Nepodpořili jsme nové emisní normy pro auta

14.03.2024 12:04 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci nepodpořili změny v emisních normách pro auta a další silniční vozidla. Při hlasování o kompromisním návrhu z takzvaného trialogu se zdrželi, vadí jim špatné načasování i velké množství protichůdných výjimek.

Peksa (Piráti): Nepodpořili jsme nové emisní normy pro auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nová pravidla pro emise z vozidel schválil Evropský parlament těsnou většinou, ani jeden pirátský hlas je ale nepodpořil. „Dlouhodobě kritizujeme načasování této změny. Přináší další povinnosti automobilkám ve chvíli, kdy potřebují investovat do elektromobility a dohánět rezervy vůči americké nebo asijské konkurenci,“ vysvětluje pirátský europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa, proč pro návrh nezvedl ruku.

Původní ambice byla podle něj správná: sjednotit pravidla pro reporting emisí pro všechny druhy vozidel tak, aby se na všechny vztahoval stejný metr. Kromě špatného načasování se ale do návrhu už dříve dostala celá řada nekoncepčních výjimek, opravdové sjednocení tak nakonec pravidla nepřinesou.

„Hlavním důvodem, proč jsme nevystupovali ostřeji proti tomuto kompromisu, je, že ve svém důsledku asi stále ještě může přispět ke snížení emisí z dopravy, zejména u prachových částic. To je významný zdroj znečištění, který má na svědomí desítky tisíc předčasných úmrtí ročně,“ popisuje Peksa, proč Piráti nehlasovali přímo proti návrhu.

Podle něj by dávalo větší smysl, kdyby se Evropský parlament věnoval spíše rozvoji infrastruktury pro elektromobilitu, dostupnosti informací o znečištění vzduchu nebo přímo lepší ochraně kvality ovzduší. Současná pravidla podle něj zůstanou kvůli velkému množství výjimek a odkladů děravá a je otázka, jak přesně se projeví v praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…