Piráti: Česká televize tají PR smlouvy s Bison & Rose

30.03.2017 7:35

Piráti podali stížnost Radě České televize na Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT, pro neposkytnutí informace, o kterou žádali v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Piráti: Česká televize tají PR smlouvy s Bison & Rose
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráti podali stížnost Radě České televize na Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT, pro neposkytnutí informace, o kterou žádali v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. V únoru 2017 zaslala Pirátská strana žádost o předložení smluv za poslední dva roky, jež Česká televize uzavřela na služby public relations. Generální ředitel České televize žádost ve stanovené lhůtě nevyřídíl, čímž porušuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Piráti žádají Radu České televize, aby tuto skutečnost vzala v úvahu také při výběru nového ředitele ČT.

Piráti si od České televize, konkrétně od jejího generálního ředitele, vyžádali všechny staré smlouvy, které se týkají PR služeb, včetně dokumentace k výběrovým řízením. Specificky v nich zmínili společnosti Bison & Rose, Pan Solutions nebo My Solutions. Dosud však neobdželi žádnou relevantní odpověď.

Česká televize nejprve sdělila, že potřebuje „více času“, aby mohla odpovědět a poté se odmlčela. Na další urgence už vůbec nereagovala. Na telefonický dotaz místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka zástupce ČT uvedl, že daná žádost je i nadále zpracovávána.

„Firma Bison & Rose, jejíž představitelé mají vazby na ČSSD, systematicky obsadila státní instituce. Je to metoda, kterou jako pražští zastupitelé známe od Radmily Kleslové. V těchto smlouvách navíc není nikde upřesněný rozsah prací či poskytovaných služeb, za které veřejnoprávní Česká televize vyplácí peníze. Pod PR služby lze přitom leccos schovat. Současný ředitel tají informace v rozporu se zákonem. To u veřejnoprávní televize, která by měla občanům poskytovat objektivní informace, považuji za největší prohřešek,“ uvedl předseda pražských Pirátů Jakub Michálek.

Podle údajů zveřejněných serverem Neovlivní fakturuje společnost Bison & Rose například za vydání tiskové zprávy „jen“ 113 tisíc korun a za půldenní čtyřhodinovou prezentační konferenci inkasuje 649 tisíc korun. S touto PR agenturou mají uzavřené smlouvy na PR služby následující veřejné instituce a firmy: Český aeroholding, pražský Dopravní podnik, ministerstvo pro místní rozvoj, Státní pozemkový úřad, pražský magistrát, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Letiště Praha, Čepro, Česká televize, Správa šumavského národního parku a ČEZ.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

12:12 Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace ministra pro místní rozvoj B…