Piráti: Chceme, aby česká společnost byla zase o trochu svobodnější

29.02.2016 9:09

Domníváme se, že je nehodno našeho národního velikána, aby čeští autoři byli svázáni byrokratickými okovy ve stylu Rakouska-Uherska tak dlouho od své smrti.

Piráti: Chceme, aby česká společnost byla zase o trochu svobodnější
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Domníváme se, že je nehodno našeho národního velikána, aby čeští autoři byli svázáni byrokratickými okovy ve stylu Rakouska-Uherska tak dlouho od své smrti. A ten, kdo se těchto sešněrovaných majetkových autorských práv chce vzdát, naráží jen na samé překážky. Proto vážně a bez legrace požadujeme v souvislosti s chystanou novelou autorského zákona následující:

POŽADAVEK 1 - Aby novela autorského zákona dala autorům, kteří si své dílo přejí dát k dispozici ke svobodnému šíření, možnost se majetkového autorského práva vzdát ještě za života autora, případně ze závěti, a aby tak mohli učinit jednoduše, bez nutnosti konzultovat s právníky.

POŽADAVEK 2 - Aby byl zrušen poplatek z prodeje nosiče a kopírovacího stroje, nebo byl využit namísto podpory podnikání s kulturními statky výhradně k podpoře rozvíjení nové tvorby a jejího svobodného šíření.

POŽADAVEK 3 - Aby byl autorský zákon spravedlivý pro všechny aktéry sdělování díla veřejnosti a aby byl celkově výrazně zjednodušen a zpřehledněn tak, že bude běžně sruzumitelný.

Vážený pane ministře, žádáme vás, abyste se zasadil o tyto rozumné změny autorského zákona, aby Jára Cimrman nemusel o naší zemi hovořit jako o „prohnilé česko-autorské monarchii“ a česká společnost byla šestadvacet let od pádu komunismu zase o trochu svobodnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.