Piráti: Petice „Weed like to talk" a legalizace konopí

24.08.2014 9:03

Od 19.února běží na Internetu kampaň „Weed like to talk“ založená skupinou francouzských vysokoškolských studentů, která vytvořila návrh (petici) týkající se jednotné konopné legislativy na území EU.

Piráti: Petice „Weed like to talk" a legalizace konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na českých stránkách, které nabízejí tuto petici k podpisu, se dočteme, že podpisem této petice vyjadřujeme podporu k řešení evropského problému: legalizace konopí, kde se chce iniciativa „Weed like to talk“ zaměřit na protlačení společné politiky kontroly a regulace produkce, užívání a prodeje konopí na půdě Evropské unie.

Iniciativa si za hlavní klade tyto cíle: „V Evropské unii v současné době neexistuje homogenní legislativní plán co se týče konopné politiky. Je na místě si položit otázku, zda tento stav není diskriminační. Společná politika kontroly a regulace produkce, užívání a prodeje konopí by: a) zajistila rovnost v soudních sporech a konec diskriminace všech občanů EU, b) ochraňovala spotřebitele a monitorovala zdravotní škodlivost, c) skoncovala s černým trhem s drogami.“ Petici zatím podepsalo celkově 120 000 lidí a z toho 3 300 podpisů bylo sesbíráno v České republice.

„Věřím tomu, že tato petice byla skutečně sepsána za účelem legalizace konopí, ale rozhodně není důvod usínat na vavřínech. Při bližším pohledu na hlavní cíle petice a manifest skupiny „Weed like to talk“, můžeme zjistit, že pojem „legalizace konopí“, který je uveden v předmětu petice, je vymezen velice úzce a konkrétně. Můžeme zde vidět opakující se spojení „regulace produkce, užívání a prodeje konopí“, které vůbec nehovoří o legalizaci pěstování konopí pro osobní účely. Důsledkem zavedení takovéto společné konopné politiky by tedy byla pouze legalizace kontrolované, průmyslové produkce konopí, nicméně práva běžného evropského občana, o kterém petice hovoří, by na tomto poli zůstala ve stejně neutěšeném stavu,“ říká zástupkyně garanta programového bodu Psychotropní látky Janka Michailidu

Pirátská strana ve svém programu jasně prezentuje, že usiluje o legalizaci konopí za benevolentnějších podmínek. Je samozřejmé, že při zavádění legislativy týkající se legalizace konopí by měl být brán zřetel na problematiku obchodu s konopím, nicméně primárně má být pěstování konopí zpřístupněno právě běžným občanům, od kterých touha po legalizaci pramení. Lidé, kteří nemají prostředky shánět si konopí v lékárně nebo od státem certifikovaného prodejce, by měli mít možnost si ho pro osobní potřebu vypěstovat. Je zarážející, že se snažíme tvářit jako svobodná společnost a přitom zakazujeme lidem pěstovat rostliny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.