Piráti k rozhodnutí Rady EU: Šifrování je ochranou, ne hrozbou

30.11.2020 9:12

Rada Evropské unie ve čtvrtek projednávala přijetí rezoluce o narušení šifrování. Pokud by byl podobný dokument schválen, Komise bude mít zelenou pro navržení legislativy v tomto duchu.

Piráti k rozhodnutí Rady EU: Šifrování je ochranou, ne hrozbou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

V důsledku toho budou firmy nuceny najít technické řešení, které by umožňovalo nahlížet do komunikace uživatelů. Aplikace, jakými jsou například Signal či Whatsapp, by pak nebyly schopné chránit své zákazníky. Zatímco Pirátská delegace v Evropském parlamentu souhlasí s potíráním teroristického či jinak závadného materiálu, volila by jinou cestu. Piráti dlouhodobě poukazují na klesající míru zabezpečení komunikace a její možné zneužití proti nám všem. Jako nutnost tedy vidí boj za šifrování komunikace a za bezpečnost všech Evropanů na Internetu.

„Pokusy o narušení šifrování na Internetu jsou s námi od jeho počátku. Tradičním argumentem odpůrců je bezpečí v online prostoru. Nicméně je tomu přesně naopak. Lidé jsou chráněni pouze v momentu, kdy jsou jejich data šifrována a mohou tak bezpečně komunikovat se svými rodinami, přáteli, kolegy či zákazníky. Pokud chceme podpořit bezpečí na Internetu, musíme šifrování chránit – ne jej ničit,“ řekl Marcel Kolaja, místopředseda Evropského Parlamentu.

„Dlouhou dobu je nám překládání fikce o prolamovaní šifrování v boji proti padouchům, kdy zároveň neublížíme všem nevinným uživatelům. Jde o vyhazování kojence z vaničky, včetně veškeré vody. Jinými slovy budou ohroženy miliony evropských občanů,“ dodává Markéta Gregorová, pirátská europoslankyně.

„Jakmile aplikace umožní prolomení šifrování a nahlížení do soukromé komunikace, například zavedením zadních vrátek nebo poskytnutím univerzálního klíče, její zabezpečení je jednou provždy ztraceno. Nezáleží na tom, zdali jde o potírání protizákonné činnosti či o cokoliv jiného. V případě jejího prolomení jednoduše přijdeme o naše soukromí, anebo přinutíme uživatele k obcházení evropské legislativy, a zničíme tak jednotný trh. Jde  o situaci, ve které prohrají obě dvě strany,“ uzavírá europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…