Piráti otevřou parlament lidem

12.02.2018 15:30

Přiblížit a vysvětlit celý proces přijímání zákonů Sněmovnou chtějí Piráti prostřednictvím nového projektu s názvem Občanská sněmovna.

Piráti otevřou parlament lidem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Odborná i široká veřejnost bude mít díky speciálnímu projektu možnost kontrolovat a sledovat celý legislativní proces spolu s pirátskými poslanci. Otevřená sněmovna vysvětlí, které kroky se v jaké fázi tvorby legislativy mohou a nemohou dělat a proč, které fáze tvorby legislativy jsou zásadní, které formální a mnoho dalšího. Portál zajistí přístup k připomínkovému řízení a celou legislativu tak zprůhlední a ztransparentní.

„Piráti už před volbami slíbili, že otevřou dolní komoru lidem a s tak i činíme. Ustanovíme širokou mezioborovou platformu, kde budeme otevřeně diskutovat a připomínkovat vybranou legislativu a její sporné otázky. Zapojíme zástupce odborné veřejnosti, akademického i komerčního sektoru, oborových sdružení, nevládních organizací a opozičních či neparlamentních stran. Cílem je získat a hlavně zpřístupnit další odborný vhled na specifické problémy, u kterých v současnosti za odborníky platí zejména najatí lobbisté,” popisuje princip projektu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

S Piráty na projektu spolupracuje zakladatel Hlídače státu Michal Blaha: „Transparentnost je velmi důležitý protikorupční princip. Na mnoha příkladech z historie, jako je podpora solárních elektráren, podpora sportovních a rekreačních areálů v rámci porcování medvěda a mnohé další je vidět, že i legislativní proces si zaslouží výrazné zprůhlednění. Lobování je přirozenou součástí politiky a tvorby zákonů, musí ale být průhledné a evidované. Jsem rád, že se svými mnohaletými zkušenostmi z otevírání registru smluv a digitalizace státu mohu Pirátům pomoci s navržením a vznikem tohoto projektu,” říká Blaha.

V současné chvíli končí část analýzy návrhu. Piráti se nyní setkávají se sněmovními legislativci i lidmi z oboru IT pro doladění procesních map. Předpokládané spuštění pirátské "Občanské sněmovny" je v polovině letošního roku. Projekt bude po spuštění uveřejněn jako open source a bude po určité době praktického běhu dostupný i dalším parlamentním stranám, pokud o něj projeví zájem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

18:09 Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situ…