Plamínková (STAN): Pod Vltavou souběžně s Hlávkovým mostem povede kolektor

21.07.2016 20:47

Rada hl. m. Prahy schválila uzavření smlouvy s vítězem veřejné zakázky na vybudování kolektoru, do kterého budou přemístěny všechny inženýrské sítě dosud vedené v tělese Hlávkova mostu. Stavbu bude realizovat Společnost Subterra + Hochtief Kolektor Hlávkův most, jejíž nabídková cena činí 461 212 322 Kč bez DPH.

Plamínková (STAN): Pod Vltavou souběžně s Hlávkovým mostem povede kolektor
Foto: starostove-nezavisli.cz
Popisek: Jana Plamínková (STAN)

Kolektor o délce zhruba 400 metrů optimalizovanou trasou přes ostrov Štvanice propojují dva stávající kolektory: RNLS na Těšnovské straně a SPHM na Holešovické straně Hlávkova mostu. Jedná se o unikátní, zajímavou a náročnou stavbu ve složitých geotechnických podmínkách.

„Definitivní přeložení všech inženýrských sítí z tělesa Hlávkova mostu do nového kolektoru je nutné před zahájením samotné rekonstrukce mostu. Trasa kolektoru pod Vltavou bude vyžadovat neustálý geotechnický monitoring po dobu stavby. Během posledních let bylo v centrální části našeho hlavního města vybudováno mnoho kilometrů kolektorových tras, které patří díky přísným bezpečnostním předpisům mezi jedny z nedokonalejších na světě a kolektorové propojení pod Vltavou tuto stavbu může opět zařadit mezi výjimečné, “ upřesnila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Kolektor bude prováděn ražením v hloubce cca 28 až 37 metrů, převážně ve složitých a značně proměnlivých geotechnických podmínkách, se zvýšeným přítokem podzemní vody do díla a s předpokladem použití trhacích prací. Zajímavostí je, že při ražbě kolektoru bude prováděn komplexní geotechnický monitoring, jak v podzemí, tak i na povrchu. Obecně kolektorová síť umožňuje inženýrské sítě průběžně kontrolovat, udržovat, eventuálně vyměňovat, pokládat nové sítě a provádět údržbu na technickém vybavení kolektoru bez jakéhokoliv zásahu do povrchu ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.