Plamínková (STAN): Těší mě zájem zahraničních odborníků o moderní technologie

06.05.2017 16:29

Spalovnu komunálního odpadu ZEVO Malešice a třídící linku separovaného papíru Pod Šancemi navštívila v minulém týdnu delegace Odboru mezinárodního rozvoje a spolupráce Evropské komise společně s belgickými environmentálními odborníky.

Plamínková (STAN): Těší mě zájem zahraničních odborníků o moderní technologie
Foto: starostove-nezavisli.cz
Popisek: Jana Plamínková (STAN)

Byl jim představen celý systém nakládání s komunálním odpadem v Praze s důrazem na financování odvozu a zpracování odpadu a roli hlavního města Prahy v celém systému.

V malešickém ZEVO se hosté seznámili s technologií energetického využití směsného komunálního odpadu. V ZEVO Malešice je energie získaná spalováním odpadu přeměňována v kogenerační jednotce na elektrickou a tepelnou energii. Provoz dále produkuje průmyslovou páru, škváru a železný šrot. 

„Velmi mě těší zájem zahraničních odborníků o moderní technologie v environmentální oblasti a jsem přesvědčena, že má Praha v tomto smyslu co nabídnout,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Jana Plamínková. 

Dále delegace navštívila třídicí linku separovaného papíru v areálu Pod Šancemi. Tato linka zpracovává tříděný papír, který je Pražany odkládán do modrých kontejnerů na separačních stanovištích. Obsah těchto kontejnerů je směsí všech možných druhů papíru - kartonu, lepenky, novin, časopisů a kancelářského papíru. Také obsahují nečistoty, kontaminovaný papír a často i věci, které tam nepatří. Na této třídicí lince je tato směs roztříděna na jednotlivé druhy papíru, nečistoty jsou odstraněny. Takto roztříděný papír je dále lisován do balíků a následně odvážen do papíren jako surovina k výrobě recyklovaného papíru. 

„Tříděný sběr město finančně významně podporuje,“ podotkla radní Jana Plamínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.