Poc (ČSSD): Europoslanci ODS opět hlasovali proti zájmům ČR

01.12.2015 11:49

Europoslanec Jan Zahradil minulý týden v tiskové zprávě obvinil evropské poslance vládní koalice a TOP 09 z podpory uprchlických kvót v souvislosti s hlasováním o rozpočtu Evropské unie na rok 2016.

Poc (ČSSD): Europoslanci ODS opět hlasovali proti zájmům ČR
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Současně uvedl, že společně s kolegou Evženem Tošenovským financování relokačního mechanismu nepodpořil a naopak podporuje navýšení prostředků pro agentury FRONTEX a EUROPOL.

Pokládám za nutné se důrazně ohradit proti tvrzení pana Zahradila, že hlasování o rozpočtu znamená schvalování kvót. Není to pravda. Povinný relokační mechanismus byl schválen už v září. Europoslanci za ČSSD samozřejmě hlasovali v souladu s pozicí české vlády proti němu.

Jan Zahradil v tiskové zprávě reaguje na hlasování z minulého týdne o finální dohodě o rozpočtu ve Štrasburku, která prošla dvěma úpravami. Šlo o finální kompromis mezi Radou, Komisí a Parlamentem, bylo tedy možné hlasovat pouze pro nebo proti. Poslanci vládní koalice hlasovali pro, poslanci ODS proti. Zde ale shoda tiskové zprávy kolegy Zahradila s realitou končí.

Hlasovat proti rozpočtu jen proto, že obsahuje položku financování dříve schváleného relokačního mechanismu, je hloupost. Když už byl relokační mechanismus schválen, je pro Českou republiku výhodné, aby maximum nákladů na relokaci nesl právě rozpočet Evropské unie. Jinak bychom to museli platit sami. Kvóty jsou aktuálně u soudu a jejich osud je nejistý i z jiných důvodů.

Pokud by však byly uplatněny, je samozřejmě výhodnější, aby Česká republika z evropského rozpočtu dostala na každého přijatého uprchlíka až 6000 eur, což může plně pokrýt náklady například na azylové řízení nebo i případné vrácení uprchlíka.  Pokud kvóty padnou, což bychom viděli nejraději, tak se samozřejmě uvedená položka rozpočtu neuplatní.

Nemám rád mediální manipulace a už vůbec pak manipulace hloupé. Jenže přesně tyhle parametry tisková zpráva kolegy Zahradila naplňuje. Trapný obrázek totiž doplňuje i fakt, že finální dohoda o rozpočtu obsahuje také podporu navýšení prostředků pro agenturu FRONTEX na ochranu vnějších hranic EU a navýšení prostředků pro EUROPOL zaměřených na zvýšení bezpečnosti. Pánové z ODS ale hlasovali proti, i když pan Zahradil v tiskové zprávě tvrdí, že navýšení prostředků pro tyto agentury podporuje.

Hlasování o finální dohodě o rozpočtu Evropské unie na rok 2016 tedy rozhodně neukázalo, že by europoslanci vládní koalice podporovali kvóty, jak tvrdí pan Zahradil. Zato se jasně projevilo, že europoslanci za ODS kvůli mediální manipulaci hlasují nejen proti finančním zájmům České republiky, ale také proti vlastnímu politickému přesvědčení.

Pavel Poc, europoslanec ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…