Poc (ČSSD): Proti zdivočelým miliardářům a mediálním magnátům nemá demokracie dostatečnou obranu

01.06.2017 16:06

Hodně lidí se mě v souvislosti s projednávaným bodem (zneužití médií v ČR) na plénu v EP ptalo, zda jsou v České republice skutečně politicky zneužívána média.

Poc (ČSSD): Proti zdivočelým miliardářům a mediálním magnátům nemá demokracie dostatečnou obranu
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Na tuto závažnou otázku je nutno odpovědět jasně a kategoricky: ne, v České republice nedochází k žádnému systematickému zneužívání médií vládou nebo jinou státní mocí, prostřednictvím zákona či mediálních rad. Došlo ale k tomu, že jeden konkrétní politik a bohužel zároveň místopředseda vlády neodolal pokušení využít své impérium k posílení vlastní moci.

Dovolím si citovat usnesení přijaté na mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 10. května 2017, kde se konstatuje, že: “místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů”.

Druhou důležitou otázkou je, zda v České republice je zachována vláda práva. Ano, je. Zmíněný Ministr financí byl na návrh předsedy vlády odvolán a nahrazen ministrem ze stejné strany. Pan premiér Bohuslav Sobotka v čele vlády celou krizi zvládl zcela v rámci ústavního pořádku České republiky a díky jeho práci vláda pokračuje v činnosti až do řádných voleb v říjnu tohoto roku. Je v této souvislosti také vhodné říci, že bylo navrženo zřízení parlamentního vyšetřovacího výboru k vyšetření nahrávek, v důsledku kterých skandál vyšel najevo, že věc řeší Policie České republiky a že se jí zabývala Bezpečnostní rada státu. Ke zvládnutí podobných případů v budoucnu by měl přispět zákon o střetu zájmů přijatý Parlamentem ČR.

Třetí otázka je, zda je riziko ohrožení demokratické soutěže a svobody tisku v České republice definitivně zažehnáno. Bohužel NE. Normální politik tradiční strany by po takovéto kauze zmizel z politiky jako pára nad hrncem. Jenže v České republice se dostal do vysoké politiky člověk, který ve svých rukou shromáždil obrovskou ekonomickou, politickou a mediální moc a neváhá sílu svého impéria kdykoli použít.

V kombinaci s jeho extrémními ambicemi a zjevnou nechutí k demokratickým institucím to představuje riziko ohrožení demokratické soutěže, demokracie a v konečném důsledku i svobody.

Bohužel proti zdivočelým miliardářům a zároveň mediálním magnátům  nemá ani ta nejvyspělejší demokracie dostatečnou obranu, protože z počátku bývají „velmi roztomilí“ a vystřízlivění přicházívá pozdě.

Jistou naději do budoucna však dává to, že tolik lidí nebylo v ulicích a na náměstích od sametové revoluce v roce 89, kolik jich vyšlo letos v květnu, zastavit Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice