Poc (ČSSD): Řekněte hormonálním disruptorům NE

04.12.2014 18:20

Díky intenzivnímu lobbyingu ze strany průmyslu Evropská komise dlouhou dobu otálela s konkrétními kroky, které by vedly k řešení problému hormonálních disruptorů – látek, které mohou ovlivnit správné fungování našeho hormonálního systému.

Poc (ČSSD): Řekněte hormonálním disruptorům NE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Teď se ale prolomily ledy a k věci běží veřejná konzultace, která ukáže, jak se na ni dívají občané. Pokud Vám vaše zdraví a zdraví Vašich blízkých není lhostejné, zapojte se!

Pavel Poc, místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu k veřejné konzultaci říká: „Konečně Komise začala ve věci něco dělat. Veřejná konzultace je důležitý milník a co nejvíc by se nás mělo ozvat. Endokrinní disruptory můžou narušit hormonální systém každého z nás, našich dospívajících dětí, ale i těch, které se ještě těhotným maminkám nenarodily. Je třeba věc řešit, zapojit se a říct těmto nebezpečným látkám jasné NE.“

Vzhledem k tomu, že Komise systém konzultací na podzim nastavila ne příliš přátelsky, máte nyní možnost vyjádřit svůj názor jednoduše a rychle díky nové online platformě koalice EDC – Free Europe, která byla pro tento účel zřízena a umožňuje jednotlivcům snadno podat své otázky a připomínky Komisi. Zatím je dostupná v angličtině a španělštině, ale další jazykové verze se připravují. Podněty Evropská komise sbírá do 16. ledna 2015.

Zabere Vám to jen 5 minut. Stačí vyplnit své údaje a projít čtyři jednoduché kroky. Na konci budou všechny Vaše připomínky zaslány přímo Evropské komisi.
Zapojit se můžete ZDE: http://no2hormonedisruptingchemicals.org/

Chcete připomenout, proč je tak naléhavé něco udělat?

Odlehčený snímek "Endocrination" francouzského novináře Stephana Horela odhaluje lobbyistickou bitvu vedenou průmyslem ve prospěch hormonálních disruptorů http://www.edc-free-europe.org/new-documentary-film-endocrination/ (v angličtině)

Proč je zapotřebí jednat ihned?

Každodenní styk s endokrinními disruptory poškozuje náš hormonální systém. Setkáváme se s nimi v potravinách, kosmetice, elektronických výrobcích, na školách, v nemocnicích, na pracovištích a to je zmíněna jen část oblastí. Kvůli ochraně zdraví současných i budoucích generací je potřeba zastavit jejich šíření. Lidé a živočichové, kteří jsou vystaveni těmto chemickým látkám každý den, se podrobují vážnému riziku dramatického nárůstu chorob ohrožující zdraví a život.Pokud se zúčastníte veřejné konzultace, dáte Evropské komisi jasný signál, že Vám na zdraví svém a Vašich dětí, stejně jako na životním prostředí v Evropě, záleží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…