Poche (ČSSD): Povinné označování země původu masa u masných výrobků nepodpořím

07.02.2015 9:16

V souladu se stanoviskem ČR k návrhu na zavedení povinného označování země původu masa u zpracovaných potravin bude europoslanec Miroslav Poche (ČSSD, S&D) na plenárním zasedání Evropského parlamentu hlasovat proti zavedení tohoto opatření. Zasedání proběhne už 11. února 2015.

Poche (ČSSD): Povinné označování země původu masa u masných výrobků nepodpořím
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

„Ztotožňuji se se stanoviskem, které zpracovalo Ministerstvo zemědělství, že označení původu masa jako složky potravin by mělo být zachováno na základě dobrovolnosti. Zvyšování informovanosti spotřebitele a zavádění obecných požadavků na transparentní značení původu potravin jednoznačně podporuji, ovšem tento konkrétní krok pokládám za nesmyslný a v praxi velmi obtížně realizovatelný. Považuji to za příklad špatné a zbytečné regulace, která kazí Evropské unii pověst. Ta přitom usiluje o tzv. chytrou regulaci, která má zajistit efektivitu činnosti EU. Toto opatření jde evidentně zcela jiným směrem. Usnesení proto v navrženém znění nepodpořím,“ vysvětluje svůj postoj Miroslav Poche.

Dle Miroslava Pocheho je označování země původu přínosné a žádoucí opatření v případě jednosložkových potravin jako jsou všechny druhy masa, vejce, mléko, ovoce či zelenina, kde s dohledáním země původu není problém. Ovšem v případě masných výrobků, které jsou vícesložkovými potravinami, nastává problém z důvodu změn dodavatelů jednotlivých složek, ke kterým v praxi běžně dochází. To by pro výrobce znamenalo zvýšenou administrativní zátěž a náklady na neustálou změnu obalů a etiket. Pro spotřebitele by povinné označování mohlo vést ke zmatení, neboť stejný výrobek by s každou šarží mohl obsahovat jiné informace a očekávané zvyšování informovanosti spotřebitelů by tak mělo efekt spíše opačný. U masa se navíc uvádí nejen údaj, kde bylo zvíře chováno, ale také kde bylo poraženo. Kumulace všech těchto údajů na jedné etiketě by vedlo ke snížení srozumitelnosti i přehlednosti etiket.

„Pro hodnocení masných výrobků jsou pro spotřebitele rozhodující dva faktory – kvalita a cena. Kvalita může být garantována i přes neznalost země původu všech jednotlivých složek výrobku. Při zavedení tohoto opatření je ovšem velmi pravděpodobné, že dojde k navýšení ceny výrobků, do které se buď promítnou zvýšené náklady na výrobu nových obalů či výběr dražšího dodavatele, aby byla zachována země původu,“ doplňuje Miroslav Poche.

V případě masných výrobků je zcela běžné, že výrobce nakupuje maso od dodavatelů z různých zemí dle momentální nabídky. Označování země původu by proto mělo být zachováno na dobrovolné bázi, jelikož poptávka po tomto typu informací ze strany spotřebitelů je v současné době naplňována například prostřednictvím označení, jako je Chráněné označení původu, Česká potravina či Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…