Pojezný (KSČM): Kvalitní a dostupné vzdělání? Jak pro koho

24.04.2014 8:17

Není tomu tak dávno, co se strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL společně podepsaly pod koaliční dohodu. Nepřipomínal bych tuto nedávnou událost, kdyby už po tak krátké době neporušovaly to, k čemu se v ní zavázaly. Mám konkrétně na mysli otázku školství. Tím se zabývá bod sedm koaliční smlouvy, kde je doslova uvedeno, že vzdělávání nesmí být do cesty stavěny žádné sociální bariéry.

Pojezný (KSČM): Kvalitní a dostupné vzdělání? Jak pro koho
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Pokud by své sliby nová trojkoalice myslela vážně, musela by podpořit návrh z dílny KSČM, kterým by se zvýšila sociální stipendia vysokoškolským studentům. Výše tohoto druhu stipendií již dlouhých sedm let zůstává nezměněná, ačkoliv náklady na živobytí studentů každoročně vzrůstají. Mnohým z nich by navrhované zvýšení velmi pomohlo a některým, podle mého soudu, by dokonce umožnilo nastoupit na dnes velmi nákladná vysokoškolská studia.

Vládní koalice zřejmě dělá všechno pro to, aby školství plnilo úkol reprodukce původního sociálního složení společnosti. Tzn., aby z dětí nižších společenských tříd vyrostli opět příslušníci dosahující stejného sociálního statusu jako jejich rodiče. Tento proces svého času popsal slavný francouzský sociolog dvacátého století Pierre Bourdieu a můžeme vidět, že je stále aktuální.

Je mi líto studentů ze sociálně slabších rodin, jež na vládní trojkoalici tímto doplácí. A je mi líto také voličů, kterých tyto strany využily, aby pak na své sliby kašlaly.

Mgr. Ivo Pojezný, poslanec (KSČM), člen Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…