Pospíšil (TOP 09): Za prací ministryně Válkové nejsou vidět žádné hmatatelné výsledky

30.01.2015 8:22

Tisková zpráva k roční činnosti ministerstva spravedlnosti pod vedením Heleny Válkové

Pospíšil (TOP 09): Za prací ministryně Válkové nejsou vidět žádné hmatatelné výsledky
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Je tomu jeden rok od jmenování vlády Bohuslava Sobotky a zároveň od uvedení Heleny Válkové do čela ministerstva spravedlnosti. Jako bývalý ministr tohoto resortu bych se proto rád v tento výroční den vyjádřil k činnosti ministerstva v posledních dvanácti měsících.

Bohužel z mého pohledu nejsou za prací paní ministryně Válkové a jejího týmu vidět žádné hmatatelné výsledky, které by mohla společnost ocenit.

Téměř všechny dosavadní návrhy a nápady, jež z ministerstva vycházejí a stávají se předmětem laických i odborných debat, vyvolávají značné kontroverze a pochybnosti. Za zmínku v tomto smyslu stojí nepochybně nepromyšlená a neprodiskutovaná novela občanského zákoníku, která vychází spíše než z odborné analýzy aplikace zákona z osobních předsudků náměstka Pelikána, anebo návrh zákona o státním zastupitelství, který se zcela odvrací od zásad a principů předchozí verze připravené za mého působení v čele resortu, posiluje vliv politiků na soustavu žalobců a činí z nejvyššího státního zástupce jakousi informační ústřednu ministra spravedlnosti.

Pozitivně nelze hodnotit ani personální politiku ministryně Válkové, když během deseti měsíců vyměnila v důsledku vzájemných sporů své tři nejbližší spolupracovníky.

Nelze tedy jinak než doufat, že se situace na ministerstvu spravedlnosti v nadcházejících měsících zlepší. Vzhledem k dosavadnímu vývoji jsem však k tomu bohužel velmi skeptický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Pospíšil

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…