Premiér Babiš: Budeme chtít co nejrychlejší dohodu

15.04.2018 14:56

Komentář na facebookovém profilu k dalšímu jednání s ČSSD o sestavení vlády

Premiér Babiš: Budeme chtít co nejrychlejší dohodu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

V pondělí nás čeká jednání s ČSSD. Ano, další jednání, opět s ČSSD. Ne s SPD, ale s ČSSD.

Hnutí ANO se po obrovské diskusi celorepublikového výboru rozhodlo s nimi opět obnovit jednání o vládě. Výbor je nejvyšší vedení našeho hnutí, kde jsou zastoupeni jak členové předsednictva, tak zástupci všech krajů. A přijeli i někteří primátoři a europoslanci. Ano, chtěl jsem slyšet názory co největšího počtu lidí. Protože to cítím jako klíčové rozhodování. Cítím tu odpovědnost za další vývoj téhle země, ať už mi novináři nebo opoziční poslanci podsouvají, co chtějí.

A chci pořád to, co jsem sliboval. Efektivní stát bez korupce, s premiérem, který bude mít tah na branku a bude hlava nehlava řešit věci, které tenhle stát potřebuje a často už je měl dávno mít. A lidi z vedení hnutí a všech krajů to vyhodnotili tak, že když ČSSD pošle do vlády odborníky, jak slibuje, a já pak té vládě budu udávat jasný směr, s tím že nebudu dělat rozdíly, kdo je z jaké strany, protože jde o výsledek, máme my všichni šanci na úspěch.

V jednání s ČSSD jsme byli ostatně nejdál, vyjednávacím týmům se povedlo vyřešit 17 velmi složitých programových sporů, a vyjednávání najednou skončilo. Je to podle mě trochu i odpovědnost vítěze voleb, aby se o to pokusil.

Navíc, musím přiznat, a vy to o mně asi víte, že umím počítat. No a protože docela dost našich poslanců má osobní problém s SPD, a někteří by možná nikdy takovou spolupráci nepodpořili, spočítal jsem si velmi snadno, že by mě mohl zase čekat neúspěšný pokus. Tak to fakt ne. Je škoda, že mi to naši poslanci neřekli ještě než jsem jel v úterý za panem prezidentem. No nic. A já si nechci ani nebudu nikoho kupovat, jak to dělaly strany v minulosti, všichni si to pamatujeme. A nechci poslancům hrozit. No, takže by to třeba nedopadlo… Přitom já jsem několikrát jasně řekl, že teď už půjdu najisto. A další neúspěšný pokus už připustit nechci.

Naši kolegové z krajů měli obavu i z toho, že by jim začali odcházet zkušení lidi a noví by nepřicházeli. Už takhle prý někteří čekali, jak to celé dopadne, než dali souhlas se zapsáním svého jména na kandidátní listinu do komunálních voleb. Já z toho strach nemám, ale krajští předsedové zněli dost přesvědčivě.

Jak už jsem napsal, nebylo to snadné rozhodování, ta debata trvala poctivé tři hodiny bez jediné přestávky, ale nakonec převládla nálada, že to ještě jednou zkusíme s ČSSD. Jednomyslně. Jen jeden člen se zdržel. A já vás moc prosím, pojďte nám držet palce, podpořit nás v tom. Já tu vaši pozitivní energii vždycky potřeboval, dávali jste mi ji v minulosti na výjezdech nebo v SMS zprávách a mailech. A věřte, že v téhle situaci mě nabije dvojnásob. Názory jsou fajn, teď potřebujeme opravdu podpořit a táhnout všichni za jeden provaz.

Buďme jednotní, a já vám slibuju, že neuhnu ani o milimetr z toho, co jsme vždycky já i hnutí slibovali. Zajistíme, aby případná koalice s ČSSD stála na vzájemné důvěře, toleranci a respektu, a hlavně aby byla pracovitá, efektivní, transparentní, bude neustále komunikovat s lidmi. Bude pracovat pro ně a za ten čas, co dostala, udělá víc, než jste si po revoluci museli navyknout u předchozích premiérů. A když zjistím něco nekalého, tak ať to bude náš člověk, nebo někdo od koaličního partnera, půjdu tvrdě po tom, abychom to okamžitě vyřešili. Všechna rozhodnutí vlády a všech ministerstev budou totálně transparentní. Znemožníme, aby se v politice kdokoliv obohacoval.

Věříme v dobrou vůli při vyjednávání a já osobně vám zaručuju, že udělám maximum pro to, aby byla vláda s důvěrou do prázdnin, tak, jak mi to zadal pan prezident. Musí být, všichni jsme z toho už unavení, asi stejně jako vy. Budeme chtít co nejrychlejší dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.