Premiér Babiš: Musíme sami určovat, na co evropské peníze použijeme

24.02.2018 9:27

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 23. února zúčastnil neformální Evropské rady v Bruselu. Společně s dalšími evropskými lídry řešil způsob volby nového předsedy Evropské komise či snížení počtu europoslanců po brexitu. Na okraj bruselského summitu se český premiér setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Premiér Babiš: Musíme sami určovat, na co evropské peníze použijeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

Evropští státníci na úvod dnešního (pátek) jednání mluvili o způsobu výběru příštího šéfa Evropské komise. Jeho volba bude na pořadu dne příští rok po volbách do Evropského parlamentu. Český premiér zdůraznil, že Evropa potřebuje nestrannou a nepolitickou Komisi. To je v rozporu s tzv. systémem Spitzenkandidaten, podle něhož kandidáty navrhují jednotlivé frakce v Evropském parlamentu. Proto Česká republika a většina členských zemí podporuje, aby návrh nového předsedy Komise byl v rukou prezidentů a premiérů členských států. Při debatě o institucionální reformě se lídři EU dále shodli na snížení počtu europoslanců. V návaznosti na odchod Velké Británie z EU by se celkový počet měl snížit na 705.

Druhým tématem neformálního summitu byl rozpočet EU po roce 2020. Jeho první návrh předloží Evropská komise letos v květnu. Vyjednávání o rozpočtu nicméně může trvat i několik let a EU se během něho bude muset vyrovnat i s odchodem Velké Británie. Český premiér dnes (pátek) podpořil, aby byl příští rozpočet zaměřen na financování klíčových nových priorit, jako jsou migrace a bezpečnost. „Prioritou pro nás zůstává zachování dostatečného financování kohezní politiky a rovných podmínek pro podniky v rámci zemědělské politiky. Musíme mít příležitost si sami určovat, na co evropské peníze v Česku použijeme, abychom nebyli svázáni dopředu stanovenými striktními a zkostnatělými pravidly,“ uvedl po jednání předseda vlády.

Před jednáním Evropské rady se český premiér zúčastnil Mezinárodní konference k Sahelu, kde prezentoval finanční příspěvek ve výši 1 milionu eur, který schválila vláda tento týden na podporu bezpečnosti v regionu prostřednictvím rozvoje jednotek G5 Sahel Joint Force. Během roku 2018 pak ČR poskytne sahelskému regionu další 3 miliony eur, a to na rozvojové a humanitární projekty.

Na okraj neformálního summitu se Andrej Babiš setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. S oběma jednal o aktuálních otázkách, jako je reforma evropského azylového systému a efektivní řešení migrace mimo Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.