Premiér Babiš podepsal s francouzským prezidentem akční plán

30.06.2018 19:04

Předseda vlády Andrej Babiš podepsal v Paříži v sobotu 30. června 2018 společně s prezidentem Francouzské republiky Emmanuelem Macronem Akční plán strategické spolupráce pro období následujících čtyř let. Během bilaterálního jednání hovořili o otázkách Evropské unie a vzájemné spolupráci obou zemí.

Premiér Babiš podepsal s francouzským prezidentem akční plán
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Babiš zahájil návštěvu Francie jednáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Významným tématem schůzky byly evropské otázky, a to především rozpočet a budoucnost EU, brexit a migrace. Právě migrace byla hlavním tématem čtvrteční a páteční Evropské rady, kdy s ostatními lídry EU dospěli k přelomové dohodě v této oblasti - odmítli koncept povinných kvót na přerozdělení uprchlíků, se kterým ČR dlouhodobě zásadně nesouhlasila. Oba partneři dále hovořili o bilaterální spolupráci v oblasti bezpečnosti, kooperaci regionálních uskupení Visegrádské skupiny nebo Slavkovského formátu s Francií a dalšími zeměmi EU.

„Věnovali jsme se především evropským tématům, mezi které bezpochyby patří i rozpočet EU, a jsem rád, že jsem mohl panu prezidentovi vysvětlit český postoj. Dotkli jsme se také jednostranné americké obchodní politiky vůči evropským zemím a potřeby zabránit eskalaci transatlantické obchodní relace. Myslím, že náš dnešní rozhovor byl velmi užitečný, a já pevně věřím, že v diskusi o důležitých tématech budeme i nadále pokračovat,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš, který zároveň francouzskému prezidentovi Macronovi poděkoval za roli, kterou Francie hrála při vzniku Československa v roce 1918.

Český předseda vlády pak podepsal s francouzským prezidentem v pořadí již čtvrtý Akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019–2022. Dokument je důležitým nástrojem pro realizaci konkrétních projektů v oblastech, jako je například bezpečnostní spolupráce či koordinace boje proti terorismu. Zabývá se rozvojem vzájemných investic nebo podporou mobility studentů a výzkumných pracovníků. Důležitou oblastí, kterou plán definuje, je rovněž spolupráce České republiky s Francií v oblasti evropské a zahraniční politiky.

Z Paříže zamířil premiér Babiš do východofrancouzské obce Darney, kde se s předsedou vlády Slovenské republiky Peterem Pellegrinim zúčastní oslav 100. výročí od založení československé armády a uznání práva Čechů a Slováků na samostatný stát ze strany francouzských spojenců. Následně pak český předseda vlády navštíví město Bataville a připomene odkaz nejznámějšího českého průmyslníka a celosvětově známého výrobce bot Tomáše Bati.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.