Premiér Sobotka: Česká republika je připravena v pomoci Makedonii pokračovat

05.11.2016 18:02

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se na okraj summitu 16 premiérů zemí střední a východní Evropy a Čínské lidové republiky v lotyšské Rize setkal v sobotu 5. listopadu 2016 s předsedy vlády Lotyšska, Chorvatska a Makedonie.

Premiér Sobotka: Česká republika je připravena v pomoci Makedonii pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

S premiérem Lotyšské republiky Marisem Kučinskisem jednal premiér Sobotka o ekonomické spolupráci a úspěšně rostoucí vzájemné obchodní výměně. Oba premiéři se shodli, že v dalším období vidí perspektivu například v oblasti výstavby železniční infrastruktury. Dalšími tématy rozhovoru byla spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, zejména účast českých vzdušných sil na společné misi zemí Severoatlantické aliance v Pobaltí, a také aktuální evropská situace v kontextu brexitu.

Předseda vlády Sobotka se setkal také s novým premiérem Chorvatska Andrejem Plenkovićem. Rovněž hovořili o vzájemné obchodní a investiční spolupráci, která se v posledních letech úspěšně rozvíjí a to i v kontextu intenzivní výměny v oblasti cestovního ruchu. Tématem diskuse bylo také budoucí rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu.

Setkání premiéra Bohuslava Sobotky se současným předsedou vlády Makedonské republiky Emilem Dimitrievem se uskutečnilo především v souvislosti s policejní spoluprací a humanitární pomocí, kterou ČR Makedonii poskytuje, aby země byla schopna chránit své hranice a bránit nelegální migraci. V Makedonii nyní působí 40 policistů, kteří zůstanou na makedonských hranicích až do 19. prosince. Česká republika už v minulosti poslala do země humanitární pomoc v podobě materiálních dodávek a finanční pomoci ve výši 30 mil. Kč. Premiér Sobotka ujistil premiéra Dimitrieva, že Česká republika je připravena v pomoci Makedonii pokračovat a bude v tomto duchu apelovat i na EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.