Premiér Sobotka: Chci vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů

21.10.2015 22:07

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 24. - 25. října 2015 Jordánské hášimovské království. Během návštěvy se premiér Sobotka v Ammánu sejde s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem a bude přijat také jordánským králem Abdalláhem II. Hlavními tématy jednání budou mimo jiné spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, otázka migrace a související rozvojová a humanitární pomoc, a aktuální bezpečnostně politická situace v regionu.

Premiér Sobotka: Chci vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

V rámci cesty do Jordánska premiér Sobotka navštíví uprchlický tábor Za’tarí, na jehož provoz a vybavení poskytla ČR materiální i finanční pomoc.

„Česká republika poskytla významné prostředky jak na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku, tak na provoz tohoto tábora. Přímo na místě se chci přesvědčit, jak byly peníze využity, a zároveň vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů. S pracovníky Charity České republiky a nevládních organizací chci diskutovat o jejich projektech, které zde realizují pro pomoc uprchlíkům. V Jordánsku se setkám také se zástupcem Ministerstva vnitra ČR, který se zabývá kritérii a výběrem vhodných uprchlíků, kteří by mohli být v rámci naší pomoci přesídleni do ČR,“ uvedl premiér Sobotka.

Na území Jordánska je po Turecku a Libanonu třetí nejvyšší počet uprchlíků ze Sýrie. Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku včetně uprchlického tábora Za'tarí a hostitelským komunitám vydala ČR v letech 2012–14 zhruba 30 mil. Kč. V roce 2015 pak ČR poskytla prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) peněžní dar ve výši 45 mil. Kč právě na rozvoj infrastruktury v uprchlickém táboře Za'tarí.

Česká republika také opakovaně podpořila tento uprchlický tábor dodávkami obytných kontejnerů, zateplení stanů před zimou, dětského oblečení a obuvi či výstavbou dětského hřiště. Materiální pomoc byla poskytnuta také uprchlíkům žijícím v místních komunitách na severu země.

Premiér se v Jordánsku setká rovněž se zástupci syrských studentů, kteří budou v rámci vládního programu Nové elity pro Sýrii studovat na vysokých školách v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.