Premiér Sobotka: Vláda schválila spolufinancování regionální železniční dopravy státem a kraji

21.07.2016 11:29

Ve středu 20. července 2016 schválila vláda Bohuslava Sobotky smlouvu mezi státem a kraji, která zajistí stabilní financování regionální železniční dopravy až do roku 2035. Kabinet dále projednal strategií rozvoje zemského digitálního vysílání a realokací evropských prostředků do Operačního programu Životní prostředí.

Premiér Sobotka: Vláda schválila spolufinancování regionální železniční dopravy státem a kraji
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Smlouva s kraji zajistí stabilní dopravní obslužnost v regionech

Vláda schválila podpis smlouvy o spolufinancování regionální železniční dopravy po roce 2019. Smlouva vychází z takzvaného švýcarského modelu, tedy společného financování železniční dopravy státem a kraji. Kraje tak budou mít nadále možnost získat na dopravní obslužnost ve svém regionu třetinovou dotaci i po roce 2019.

„Vláda dohodou s kraji o financování regionální železniční dopravy potvrdila, že usiluje o dlouhodobou stabilitu dopravní obslužnosti měst, obcí a regionů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Krajům stát přispěje částkou o výchozí hodnotě 2 859 260 405 Kč, která bude průběžně valorizovaná na základě inflace.

Vláda tento plán financování schválila letos v březnu, následně probíhalo připomínkové řízení ke konečné podobě smlouvy. Tu Rada Asociace krajů schválila na konci června a dnes ji podepsal ministr dopravy Dan Ťok a předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Více informací ke smlouvě o spolufinancování regionální železniční dopravy ZDE

Vláda usiluje o včasné řešení budoucnosti digitálního vysílání

Kvůli nevyhnutelnému přeshraničnímu rušení a rozvoji datových mobilních sítí na kmitočtech, které dnes využívají digitální televize, bude nutné přejít na nový standard digitálního vysílání. V zájmu zachování jediné bezplatné platformy pro šíření digitálního televizního signálu vláda přijala Strategii rozvoje zemského digitálního vysílání, která by měla české občany provést přechodem na nový standard digitálního vysílání - DVB-T2.

Vláda v souladu s předběžnými dohodami na evropské úrovni počítá s uvolněním pásma 700 Mhz pro datové sítě a vypnutí stávajících sítí DVB-T k 1. únoru 2021. Výstavba sítí DVB-T2 by měla být zahájena již v druhé polovině letošního roku. Strategie zohledňuje i náklady státu a provozovatelů na přechod k novému standardu, které odhaduje kolem jedné miliardy korun. Více informací ke strategii rozvoje TV vysílání ZDE.

Vláda realokuje dvě miliardy korun do Operačního programu

Životní prostředí Vláda usiluje o co nejefektivnější čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) v programovém období 2014-2020, proto dnes projednala přesun finančních prostředků mezi operačními programy. Dvě miliardy z evropských dotací původně alokovaných na dopravní stavby se přesunou na zlepšení životního prostředí. Rovným dílem se rozdělí na opatření ke snížení emisí z velkých zdrojů, jakými jsou továrny či teplárny, a do zlepšení kvality vod v ČR. Vláda dnes odsouhlasila přesun 2 mld. korun z Operačního programu Doprava do Operačního programu Životní prostředí. Přesun prostředků je preventivním opatřením Ministerstva pro místní rozvoj, které zajistí, že ČR prostředky vyčerpá a nepřijde o ně. Právě v OPŽP je zřejmý potenciál pro jejich využití. Více informací o přesunu prostředků ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.