Premiér Sobotka poprvé odpovídal na interpelace poslanců

08.02.2014 19:34

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 6. února 2014 poprvé ve Sněmovně čelil dotazům opozičních i koaličních poslanců.

Premiér Sobotka poprvé odpovídal na interpelace poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

Dvouhodinové interpelace předsedy vlády zahrnovaly zejména otázky na plány nového kabinetu v oblasti daňových paušálů, valorizace důchodů a regulačních poplatků.

Vládní koalice s většinou regulačních poplatků nepočítá

Koaliční vláda chce občany osvobodit od placení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od 1. ledna 2014 byl zrušen regulační poplatek za jeden den pobytu pacienta v lůžkovém zařízení, což bylo důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu na základě stížnosti poslanců ČSSD. „Nově vznikající koalice se touto otázkou přirozeně zabývala. Shodli jsme se na tom, že z hlediska přístupu ke spoluúčasti pacientů a s ohledem na to, že se dramaticky zvyšovala hotovostní spoluúčast pacientů na financování zdravotní péče, koalice už nebude chtít obnovit vybírání poplatků za pobyt v nemocnici,“ řekl premiér během interpelací.

Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje návrh, jakým způsobem by se mohl nemocnicím kompenzovat výpadek v příjmech za zrušený poplatek. „Ministr zdravotnictví připravuje do vlády návrh na to, abychom poskytli kompenzaci v rámci systému zdravotního pojištění v rozsahu cca 2 miliard Kč. Tyto prostředky bychom použili ze zdrojů vládní rozpočtové rezervy ještě v průběhu roku 2014,“ vysvětlil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…